Primarul de Chișinău, în lipsa unei decizii a Consiliului municipal, a anulat plata compensațiilor în valoare de până la 40% din valoarea facturii pentru cca 26 de mii de familii vulnerabile. Ăsta e motivul principal pentru care unii consumatori debranșați de la sistemul centralizat de încălzire au primit facturi disproporționate pentru agentul termic. Constatarea aparţine ministrului Energiei, Victor Parlicov, care a convocat, ieri, o ședință cu reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ANRE, întreprinderilor termoenergetice și experți în domeniu pentru a găsi soluții la această problemă.
Potrivit ministrului Energiei, există mai mulți factori obiectivi care au dus la faptul că unii consumatori debranșați de la sistemul centralizat de încălzire au primit facturi disproporționate pentru agentul termic.
Primul vinovat ar fi primarul de Chișinău care, scrie Parlicov, în lipsa unei decizii a Consiliului municipal în acest sens, a anulat plata compensațiilor în valoare de până la 40% din valoarea facturii pentru cca 26 de mii de familii vulnerabile. Pentru o reacție, canal 5 a contactat-o pe purtătoarea de cuvânt a primarului Capitalei.
NATALIA IXARI, consiliera pe comunicare a Primarului de Chişinău: „Compensaţiile vin centralizat, compensaţiile sunt redirecţionate sau cu suportul instituţiilor internaţionale. În discuţiile pe care le-au avut reprezentanţii Primăriei cu reprezentanţii din afara ţării au confirmat că aceste compensaţii sunt redirecţionate atât pentru Chişinău, locuitorii din Chişinău, cât şi locuitorii din toată ţara, iată de ce mergem pe formula dată”.
Al doilea factor pentru situația creată, potrivit lui Parlicov, ar fi că iarna trecută consumatorii debranșați de la căldură au primit din oficiu cea mai înaltă categorie de vulnerabilitate energetică și compensații, iar după schimbarea mecanismului de compensare, în decembrie 2023, aceste ajutoare au fost alocate conform categoriei de vulnerabilitate atribuite și doar celor care s-au înregistrat pe platforma guvernamentală.
Potrivit ministrului Energiei, pentru cea mai mare parte din cazuri vinovaţi ar fi gestionarii fondului locativ, care nu ar fi informat corect întreprinderile termoenergetice privind situația reală din blocuri și, astfel, unii consumatori au primit facturi ce nu reflectă realitatea. Mai mult, spune Parlicov, chiar dacă Metodologia prevede posibilitatea ca gestionarii blocurilor să aplice propriile criterii de distribuire a costurilor între apartamente, acest lucru nu se face. Ultimul motiv pentru facturile disproporţionate ar fi tariful majorat comparativ cu anul trecut.
Potrivit lui Parlicov, din aproape 27 de mii de apartamente debranșate în Chișinău, cca 17 mii nu au primit anul acesta compensații pentru căldură și la fel 4570 – la Bălți. El spune că a cerut întreprinderilor din sectorul energetic să coopereze cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a corecta facturile greșite.
Iar pentru îndeplinirea acestora corect s-a decis ca întreprinderile din sector să îmbunătățească schimbul de date cu furnizorii de energie electrică, gaze naturale și gestionarii blocurilor locative. Tot pentru o facturare corectă, gestionarii fondului locativ au fost chemați să contribuie la inspectarea apartamentelor debranșate.
Amintim că mai mulți locuitori ai capitalei, care au renunțat la încălzirea centralizată, s-au plâns postului nostru de televiziune că primesc facturi chiar şi de trei ori mai mari pentru că agentul termic le tranzitează apartamentele prin conducte.
La rândul său, directorul interimar al întreprinderii Termoelectrica, Iurie Rozlovan, a declarat că sumele au crescut din cauza majorării generale a tarifelor, dar și din cauza noii metodologii aprobate în octombrie anul trecut, conform căreia toți consumatorii, chiar și cei deconectați, trebuie să plătească pentru conductele care trec prin apartament, precum și pentru încălzirea altor zone din interiorul casei.
Anterior acești consumatori plăteau 10% din costul energiei termice pe metru pătrat.