-1.8 C
Chișinău

MAN a acționat în judecată Parlamentul și Președinția: Autorităţile au încălcat procedurile de revocare a lui Octavian Armaşu și de numire a Ancăi Dragu la BNM. Ce spun reprezentanții PAS | VIDEO

Partidul Mișcarea Alternativă Națională a acționat în judecată Parlamentul și Președinția. Potrivit formaţiunii politice, conduse de primarul Capitalei, Ion Ceban, autorităţile centrale au încălcat procedurile legale când l-au revocat pe Octavian Armaşu din funcţia de şef al Băncii Naţionale şi au numit-o în locul lui pe Anca Dragu. Parlamentul și Administrația Prezidențială nu au comentat deocamdată acuzațiile. Purtătoarea de cuvânt a fracțiunii majoritare PAS a subliniat că toate deciziile au fost luate în conformitate cu normele legale.

Ion Ceban a anunțat pe pagina sa de Facebook că Partidul MAN a acționat în judecată Parlamentul și Președinția pentru nerespectarea procedurilor legale de numire în funcție a guvernatorului Băncii Naţionale.

Formațiunea politică explică gestul prin faptul că „noua șefă a BNM, Anca Dragu, a fost numită în 22 decembrie, deși, decretul privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova a fost publicat în Monitorul Oficial abia a doua zi. Se menţionează că doar în acest caz s-a făcut excepție de la lege și dintâi a fost acordată cetățenia, apoi publicat decretul. Partidul MAN constată că procedura de numire a Guvernatorului BNM a fost desfășurată contrar normelor legale și a solicitat în instanță anularea parțială a Decretului președintelui ţării privind acordarea cetățeniei Ancăi Dragu şi anularea Hotărârii Parlamentului privind numirea ei în funcția de şefă a Băncii Naționale”.

Președintele partidului MAN, Ion Ceban, a subliniat că supremația legii trebuie respectată de toată lumea, indiferent cine se află la guvernare.

Potrivit lui, toate acțiunile reprezentanţilor PAS trec orice limite care pot duce la consecințe grave în dezvoltarea țării. El a acuzat formaţiunea de promovarea intereselor înguste de partid, lipsa consultării prealabile a societății și a experților externi.

„Este o chestiune de interes public ca procedura de numire a şefului BNM să fie legală, corectă și transparentă”, a adăugat Ceban.

Canal 5 a solicitat reacţii de la serviciile de presă ale Parlamentului, Administrației Prezidențiale și Băncii Naționale. Dar până la momentul editării materialului am primit răspuns doar de la Preşedinţie, care ne-a scris că nu comentează subiectul.

Într-un comentariu pentru postul nostru de televiziune, purtătoarea de cuvânt a fracțiunii parlamentare PAS, Adriana Vlas, a subliniat că „demiterea lui Octavian Armaşu a avut loc cu respectarea tuturor procedurilor, în rezultatul cărora Legiuitorul, organ care a desemnat guvernatorul BNM în funcţie, cu votul UNANIM al tuturor deputaţilor, inclusiv cu al deputatului transfug la partidul MAN, Gayk Vartanean, a fost demis din funcţie în conformitate cu norma legală. Primarul trebuie să se ocupe de administrarea oraşului, nu de politică”, a menţionat reprezentanta PAS.

Amintim că în decembrie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, după ce a votat pentru demiterea fostului guvernator BNM Octavian Armașu, a depus o sesizre la Procuratura Generală în vederea examinării acțiunilor conducerii de vârf a țării sub aspectul întrunirii semnelor de trădare de Patrie și admiterii excesului de putere la numirea fostului ministru român de Finanțe Anca Dragu în funcția de șefă a Băncii Naționale a Moldovei.

Serviciul de presă al Procuraturii a declarat pentru Canal 5 că, prin ordonanța din 3 ianuarie, instituţia a refuzat să examineze sesizarea, deoarece actul nu întrunește cerințele de formă și conținut prevăzute de lege, fapt despre care au fost informate persoanele interesate. Decizia adoptată deocamdată nu a fost contestată, a mai menţionat Procuratura Generală.

Fotoliul de guvernator al BNM a rămas vacant în 21 decembrie, după ce Octavian Armașu a fost revocat cu voturile a 81 de deputați PAS și ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Hotărârea a intrat în vigoare din momentul adoptării.

Potrivit documentului, Armașu a fost revocat din funcție, deoarece nu a generat rezultate în ceea ce privește recuperarea miliardului sustras din trei bănci moldovenești.

Fondul Monetar Internațional și-a exprimat îngrijorarea cu privire la demiterea rapidă a fostului şef al Băncii Naţionale.

„Audierile și luarea deciziei au avut loc foarte rapid, ceea ce pune sub semnul întrebării dacă a fost asigurată corectitudinea procesului și anume efectuarea unei analize și evaluări profesionale și juridice într-o manieră adecvată și completă”, a declarat atunci Svetlana Ţerovici, reprezentanta permanentă a FMI în Republica Moldova.

Anca Dragu a fost numită în funcția de șefă a BNM în data de 22 decembrie, de Parlamentul de la Chișinău. Hotărârea a fost votată de 58 de deputați PAS. Deoarece acest fotoliu poate fi ocupat doar de un cetăţean al Republicii Moldova, Dragu a obținut cetățenia statului nostru prin procedură simplificată.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE