18.3 C
Chișinău

Mali: Peste 70 de morți într-o mină unde minerii caută aur în condiții extrem de periculoase

Peste 70 de oameni au murit în Mali săptămâna trecută, după ce un tunel al unei mine de aur s-a surpat, informează Digi24 cu referire la France 24.

„A început cu un zgomot. Pământul s-a cutremurat”, a declarat Oumar Sidibe, un reprezentant al minerilor pentru agenția AFP.

Tunelul surpat era al unei mine din regiunea sud-vestică Koulikoro, însă numărul victimelor nu a fost anunțat până acum.

Potrivit reprezentanților minerilor, cel puțin 70 de oameni au murit vinerea trecută. „Erau peste 200 de mineri la lucru. Am încheiat căutarea, am găsit 73 de trupuri”, spune Sidibe, citat de BBC.

Guvernul din Mali și-a exprimat „cele mai sincere condoleanțe familiilor îndurerate și poporului malian”. Totodată, a cerut comunităților din preajma minelor să urmeze condițiile de siguranță și să lucreze doar în zone rezervate mineritului de aur.

Accidentele miniere sunt dese în Mali, întrucât majoritatea minerilor folosesc metode nesigure ca să sape după aur, iar autoritățile încearcă să țină sub control mineritul artizanal. Mali este una dintre cele mai sărace țări din lume, dar și unul dintre cei mai mari producători de aur din Africa.

Baye Coulibaly, purtător de cuvânt al Ministerului Mineritului, a spus că instituția le-a cerut minerilor să nu sape tuneluri neautorizate, însă „a fost în zadar”.

Mali a produs în 2022 peste 72 de tone de aur, iar cantitatea a reprezentat 25% din bugetul național, 75% din valoarea exporturilor și 10% din PIB.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE