Un tribunal japonez a condamnat joi la moarte un bărbat de 45 de ani pentru că a incendiat renumitul studio de animație Kyoto în 2019, unde au murit 36 de oameni, în cel mai grav asasinat în masă din țară din ultimii 20 de ani, potrivit postului public NHK, informează CNN. Shinji Aoba a fost acuzat de crimă și incendiere după ce a spus poliției că munca lui a fost plagiată și că a folosit benzină pentru a da foc cunoscutului studio de animație.
El a fost găsit vinovat de Tribunalul Districtual Kyoto, joi. Zeci de oameni se aflau în clădirea cu trei etaje în momentul izbucnirii incendiului, care s-a extins atât de repede încât mulți nu au avut timp să fugă, a spus poliția la acea vreme. Toți cei care au murit erau angajați ai studioului. Cel puțin 32 de oameni au fost răniți, scrie Digi24.RO.
Crimă „atroce și inumană”
În hotărârea sa, judecătorul Keisuke Masuda, președintele curții, a numit crima lui Aoba „cu adevărat atroce și inumană”. Morțile victimelor au fost „prea grave și tragice”, a spus Masuda, descriind modul în care flăcările și fumul au cuprins studioul. „Oroarea și durerea victimelor care au murit în Studio 1, care s-a transformat într-un iad într-o clipă, sau care au murit după aceea, nu pot fi descrise”, a spus judecătorul.
Într-o conferință de presă din 2019, poliția a spus că Aoba avea probleme de sănătate mintală nespecificate. El a pledat nevinovat la procesul care a început în septembrie anul trecut, avocații săi susținând că avea o tulburare mintală și nu putea fi tras la răspundere penală. „Nu credeam că vor muri atât de mulţi oameni şi acum cred că am mers prea departe”, a declarat acuzatul în prima zi a procesului său în septembrie anul trecut. „Cred că trebuie să plătesc pentru crima mea”, a mai spus el în cadrul unei audieri ulterioare în decembrie, când a fost interogat cu privire la dorinţa familiilor victimelor de a-l vedea condamnat la moarte.
Shinji Aoba era conștient de ce face
Procurorii au cerut însă pedeapsa cu moartea, argumentând că Aoba era pe deplin conștient de ce face. Dintre democrațiile industrializate, doar Japonia și anumite părți ale Statelor Unite păstrează pedeapsa capitală. Grupul pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, susține că legea internațională interzice folosirea pedepsei cu moartea împotriva persoanelor cu dizabilități mintale. Ultima execuţie din Japonia, unde peste 100 de condamnaţi la moarte aşteaptă punerea în practică a sentinţei, datează din 2022. Joi, judecătorul a hotărât că Aoba putea înțelege binele și răul la momentul incidentului, potrivit NHK. Capacitatea sa de responsabilitate a fost „determinată de faptul că nu era nici nebun, nici incompetent mintal în momentul crimei”, a raportat NHK.
Kyoto Animation – KioAni, un studio cu producții importante
Incendiul a marcat cel mai grav asasinat în masă din Japonia, după un incendiu mortal din 2001, ce a cuprins în flăcări o clădire din districtul Kabukicho din Tokyo, și a ucis 44 de persoane.
Numărul morților a depășit, de asemenea, infamul atac cu gaz sarin de la Tokyo, de la metrou, în 1995, care a ucis 13. Atacul de la Kyoto i-a lăsat pe fanii din întreaga lume îndurerați pentru pierderea de vieți și a unui studio de animație care pretindea că își pune angajații pe primul loc și era o forță majoră în industrie.
Fondat în 1981, Kyoto Animation – cunoscut sub numele de KyoAni – și-a câștigat renumele producând animații de înaltă calitate, care se bazează atât pe legende, cât și pe viața modernă. Lucrările sale populare includ serialul animat „Free!”, seria manga „K-On!”, adaptarea anime TV a „Melancoliei lui Haruhi Suzumiya” și „Violet Evergarden”, pe care Netflix le-a preluat în 2018.