6.6 C
Chișinău

Ministrul Apărării a explicat ce exerciții NATO vor avea loc pe teritoriul Republicii Moldova și la care vor participa militarii țării noastre | VIDEO

Exercițiul internațional militar Steadfast Defender 2024 nu se va desfășura în Moldova, așa cum scria presa cu trimitere la un document intern NATO, iar militarii noștri nu vor participa la acesta, ci la alte aplicații militare. Acestea vor fi găzduite de țara noastră și sunt organizate pe lângă NATO, așa cum a afirmat ministrul.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: „Acest exercițiu care a fost invocat că se va desfășura în Republica Moldova cu implicarea a circa 90.000 mii de militari și câteva mii de unități de tehnică, nu se va desfășura în Republica Moldova. În Republica Moldova se va desfășura o parte a exercițiului organizat pe lângă NATO, dar în contextul exercițiilor europene.
– Când anume, la mijlocul lunii februarie?
– Avem mai multe exerciții în acest an, avem și în februarie, avem și în mai despre care o să informăm opinia publică în modul stabilit așa cum am făcut și anterior.
– Domnul ministru, se vorbea despre două exerciții, Defender 2024 și Swift Response, la care vor participa mai exact?
– Dacă nu greșesc, militarii Armatei Naționale vor participa la exercițiul Swift Response care face parte a exercițiului Defender Europe și nu Swift Response”.

NATO a anunţat joia trecută că lansează exercițiul Steadfast Defender 2024, care se va ține din ianuarie până la sfârșitul lunii mai şi la care vor participa toți cei 31 de membri NATO și Suedia, țară în proces de aderare.

Comandantul superior al alianței, Chris Cavoli, a declarat că NATO lansează cel mai mare exercițiu de după Războiul Rece, repetând modul în care trupele americane ar putea întări aliații europeni în țările care se învecinează cu Rusia și pe flancul estic al alianței, în cazul în care un conflict ar izbucni cu un „adversar aproape de egalitate”.

La manevre vor participa 90.000 de militari, peste 50 de nave, de la portavioane la distrugătoare, peste 80 de avioane de luptă, elicoptere şi drone şi cel puţin 1.100 vehicule de luptă.

Potrivit Reuters, exercițiile vin pe fondul relativei stagnări a frontului din Ucraina, dar și după ce țările baltice au avertizat că dacă se declară armistițiu în Ucraina, Rusia îl va folosi pentru a se regrupa în nordvest, ca să le amenințe. Kremlinul a anunţat că amploarea aplicaţiilor NATO marchează o „întoarcere irevocabilă” a alianţei la manevrele Războiului Rece.

Aceste antrenamente sunt un alt element al războiului hibrid declanşat de Occident împotriva Rusiei”, a declarat ministrul adjunct de externe de la Moscova, Aleksandr Gruşko, pentru agenţia de presă RIA.

Radio Europa Liberă scria cu trimitere la un document intern al Alianței Nord Atlantice, la care a avut acces, că R. Moldova este singura țară nemembră și necandidată la aderarea la alianță care va găzdui activități în cadrul celor mai mari manevre militare. Documentul indică că ţara noastră va fi implicată, cel puțin ca gazdă, în cadrul antrenamentului Swift Response.

Despre cel de anul trecut, pe site-ul NATO se spunea că acesta face parte din aplicațiile Defendee, o serie de exerciții axate pe testarea capacității Statelor Unite de a răspunde rapid la crizele din Europa.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE