22.7 C
Chișinău

„Martor unic, expertize absente și probe adăugate ilegal”. Avocatul Aureliu Colenco dezvăluie noi detalii din dosarul lui Ilan Șor

Acuzații bazate pe declarațiile unui singur martor, prejudicii estimate fără expertize și probe anexate ilegal. În cadrul emisiunii PULS de la Canal 5, avocatul lui Ilan Șor, Aureliu Colenco, dezvăluie noi detalii din dosarul în care a fost condamnat politicianul.

AURELIU COLENCO, avocat: Dosarul lui Ilan Șor se bazează în principal pe declarațiile unui martor, fost colaborator al Băncii Naționale, Matei Dohotaru, care recent a fost interogat de avocații moldoveni cât și cei din SUA. Toate prejudiciile care au fost stabilite în cauza aceasta se bazează numai pe declarațiile acestui martor, care a combătut toate aceste prejudicii și nu a recunoscut pe deplin declarațiile sale date la anchetă și în instanță. Noi ne-am adresat de mai multe ori în instanțe, însă acest lucru a fost ignorat de către instanțele de judecată și ele au luat bineînțeles prejudiciile din declarațiile unui martor, fără a avea la dispoziție careva expertize contabile sau bancare.

Colenco spune că suma de 5 miliarde de dolari, incriminată lui Ilan Șor drept prejudiciu, ar fi fost „estimată” de Dohotaru.

AURELIU COLENCO, avocat: Atunci Dohotaru a explicat că aceste sume au parvenit din faptul că el personal a studiat această cauză și această „Fraudă bancară”. Mai mult s-a referit la hotărârea Croll-ului din 2015, însă aceste materiale nici nu sunt anexate la materialele cauzei lui Ilan Șor, care la moment se află la CSJ.  Noi acum am primit aceste declarații din SUA, noi le traducem notarial. Avem toate semnele că aceste materiale sunt legale și pe teritoriul R. Moldova, și le vom prezenta la Curtea Supremă de Justiție.

Mai mult, Colenco spune că la dosar au fost anexate unele probe dobândite din surse dubioase.

AURELIU COLENCO,  avocat: CNA a ridicat de la șeful SPCSB 1500 de foi xerox necitibil de la domnul Vasile Șarco, le-a fost dat statut de originale pentru că au fost traduse și la sfârșit cusute, și a fost pusă pe ele o ștampilă a traducătorului. Însă noi am adresat o scrisoare șefului SPCSB, unde el a răspuns că a primit aceste materiale prin intermediul grupului Egmont, la care este parte și R. Moldova. Statutul Egmont-ului zice că informațiile parvenite în adresa altui stat se conține într-o scrisoare  scurtă și poate fi utilizată numai ca informație. Când au fost ridicate acele xerocopii, ele au fost anexate ilegal la materialele cauzei, și nu era clar de un Șarco le-a primit. Am cerut în instanță să fie audiat și domnul  Șarco, ale cărui acțiuni conțin elemente de infracțiune.

Deocamdată, aceste declarații nu au fost comentate de Procuratură sau judecătoriile care au examinat cauza penală.

Amintim că Ilan Șor a fost condamnat pe 13 aprilie, la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”. Curtea de Apel Chișinău a decis și impunerea sechestrului pe bunuri în valoare de 5 miliarde de lei moldovenești.

Avocații săi au contestat decizia la Curtea Supremă de Justiție.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE