14.2 C
Chișinău

Angajații CFM nu și-au primit salariile de câteva luni: Sindicatele din domeniul feroviar au trimis o scrisoare deschisă către întreaga conducere a țării | VIDEO

Federația Sindicală a Feroviarilor a expediat o scrisoare deschisă către întreaga conducere a țării, inclusiv către Președinție și Guvern. Sindicaliștii trag alarma în legătură cu restanțele salariale față de angajații Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova. În acest context, ei roagă conducerea țării să intervină și să soluționeze problema.

În scrisoarea adresată conducerii țării se spune că, în prezent, Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” se află în cea mai gravă criză economică, profesională și socială. Potrivit Federației Sindicale a Feroviarilor, mai bine de jumătate din angajați nu și-au primit salariile din luna octombrie, iar pentru lunile noiembrie – decembrie nimeni nu a primit leafa.

” Până în prezent, din cele 36 de filiale ale ÎS „Calea Ferată din Moldova”, doar 16 și-au primit salariile pentru luna octombrie. Pentru lunile noiembrie și decembrie – salariile nu au fost achitate la nici o filială, peste o săptămână sau cam așa ceva va veni luna februarie și arieratele salariale vor crește semnificativ. Domnilor guvernanți!!! Pe calea ferată, în unele regiuni ale țării, au lucrat și lucrează 2, 3 și 4 persoane dintr-o familie. Vă rugăm să ne răspundeți la întrebarea – cum pot trăi oamenii în asemenea condiții? Timp de 9 ani auzim doar promisiuni că totul va fi bine, inclusiv pentru industria feroviară. De mai bine de 3 ani, de când guvernați țara, cum vă arătați grija față de oamenii de rând”, întreabă Federația Sindicală a Feroviarilor.

În context, Asociația afirmcă că dacă nu vor fi luate măsuri radicale și urgente la nivel de stat pentru salvarea transportului feroviar, prin aprobarea unui Plan special al Guvernului, țara va pierde un sector important al economiei naționale, iar 5700 de oameni vor rămâne fără locuri de muncă. ”Avem impresia că ÎS „Calea Ferată din Moldova” este condusă în mod deliberat spre faliment și distrugere”, mai precizează Federația Sindicală a Feroviarilor. Contactat de postul nostru de televiziune, șeful de la CFM ne-a spus că oamenii își primesc restanțele în fiecare lună. El a precizat că reținerile sunt cauzate de fluxul de mărfuri în scădere.

OLEG TOFILAT, director CFM: „Avem anumite restanțe salariale însă în niciun mod asta nu ar însemna că de luni bune nimeni nu primește nimic. Reiterez, în luna decembrie, fiecare feroviar a primit cel puțin un salariu. În luna decembrie, unii au încasat salariu pentru septembrie, alții au încasat salariu pe octombrie însă pe card, în luna decembrie, la fiecare feroviar a venit cel puțin un salariu.
– De ce avem restanțe atât de des la Calea Ferată?
– Eu am explicat cu mai multe ocazii și reiterez, Calea Ferată trăiește din ceea ce câștigă. Acuma a urmat o scădere drastică a cererii câteva luni la rând și asta este situația. Când o să fie capitalizată întreprinderea, și asta este prerogativa Guvernului, atunci nu vor exista așa probleme însă până la soluționarea problemei de capitalizare a Căii Ferate, aceste probleme pot persista cum se întâmplă perturbații pe piață”.

Am rugat purtătorul de cuvânt al Guvernului să ofere o reacție cu privire la problema capitalizării CFM de către Guvern, dar și la tot conținutul scrisorii expediată de sindicatele feroviarilor.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului: „Responsabilii de la Executiv, dar și din ministerul de resort vor examina cu siguranță solicitarea pe care ați menționat-o în vederea identificării unor soluții pe această problemă. Cu detalii o să venim în comunicările ulterioare din partea responsabililor”.

Am încercat să aflăm dacă și Președinția a recepționat demersul Federației Sindicale a Feroviarilor, dar responsabilii de la Direcția comunicare nu ne-au răspuns deocamdată. În prezent, salariul mediu lunar al unui angajat la Calea Ferată este de 8500 de lei. Șeful Serviciului comercial al întreprinderii, Dumitru Prohnițchi ne-a spus că restanţele salariale ale întreprinderii se ridică la 90 de milioane de lei.

Potrivit lui, încasările lunare la CFM constituie 80 de milioane de lei, dintre care se achit salariile, dar și cheltuielile întreprinderii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE