18.3 C
Chișinău

Șase angajați ai INSP reținuți pentru corupție: Luau bani de la șoferi pentru a nu documenta încălcările RCR

Șase polițiști din cadrul Direcției de Patrulare Nord a Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) au fost reținuți, în această dimineață, în urma a 23 de percheziții desfășurate de CNA, Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI și Procuratura mun. Bălți. Dosarul în care sunt bănuiți aceștia a fost pornit în temeiul art. 324 Cod penal – ”corupere pasivă”, iar ulterior au mai fost inițiate alte 24 de cauze penale pe aceleași fapte.

Potrivit probatoriului administrat, în perioada lunii septembrie 2023 până în prezent, angajații Direcției de Patrulare Nord ar fi pretins și primit mijloace bănești, în sume ce variau între 200 de lei și 700 de euro, de la persoanele care încălcau regulamentul circulației rutiere pentru a nu le aplica sancțiunile prevăzute de lege. Investigațiile au pornit de la cazul unui bărbat care, fiind oprit de agenții de circulație, ar fi fost condiționat să achite 600 de euro pentru a nu fi documentat pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate.

În continuare, ofițerii CNA au documentat mai multe cazuri de pretindere de bani de la șoferi pentru nesancționarea acestora pentru depășirea limitei de viteză. Astfel, în schimbul unor mijloace financiare necuvenite, angajații INSP radiau de pe cardul de memorie SD al aparatului „TruCAM” înregistrările foto/video stocate privind încălcările fixate.

Pentru documentarea sub toate aspectele a cauzelor, astăzi ofițerii CNA în comun cu angajații SPIA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți au desfășurat 23 de percheziții în automobilele de serviciu și personale ale angajaților INSP, la sediul Serviciului Patrulare Soroca și Florești, precum și la domiciliile persoanelor implicate în comiterea infracțiunilor menționate.

În cadrul perchezițiilor la domiciliile bănuiților au fost ridicate mijloace financiare în monedă națională și valută ( 80 de mii de lei, peste 100 de mii de euro, 3500 de hrivne și 3000 de ruble). De asemenea, au fost ridicate telefoane mobile, un aparat Drager, un TruCam, registre, procese-verbale și înscrisuri de ciornă.

Persoanele au fost reținute pentru 72 de ore și urmează a fi plasate în izolator. Acțiunile de urmărire penală continuă sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE