18.3 C
Chișinău

Oleg Serebrian neagă declarațiile lui Krasnoselski, privind eventuale atacuri teroriste: Nu există un pericol la adresa stabilității R. Moldova | VIDEO

Nu există un pericol la adresa stabilității Republicii Moldova. O spune vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, după ce liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a cerut forțelor neconstituționale din regiune să-și consolideze capacitățile în prevenirea unor eventuale atacuri teroriste. Oleg Serebrian spune că retorica administrației de la Tiraspol are menirea de a distrage atenția populației de la problemele economice cu care se confruntă regiunea. Declarații în acest sens au fost făcute de Serebrian întrun interviu pentru Radio Moldova. Krasnoselski nu a comentat deocamdată afirmația.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a cerut ieri forțelor neconstituționale din regiune să-și sporească activitatea de monitorizare și contracarare a unor eventuale atacuri teroriste. De asemenea, Krasnoselski cere „forțelor armate și de securitate” din regiune să asigure consolidarea „frontierelor”. De cealaltă parte, vicepremierul Oleg Serebrian spune că retorica este una falsă și are menirea de a prezenta opiniei publice din stânga Nistrului pericole inexistente.

OLEG SEREBRIAN, vicepremierul pentru reintegrare: „Atenția societății este distrasă de la problemele economice și sociale cu care se confruntă regiunea. În ultimii doi ani, acest gen de alerte, alarme au fost destul de frecvente în regiunea transnistreană – alerte cu bombă, pericole de atentat, din interior, exterior, tot felul de alegații. Mai nou, în presa din regiune apar comentarii despre grupuri de teroriști antrenați, chipurile în Republica Moldova care s-ar putea orienta spre regiunea transnistreană ca să o destabilizeze. Pentru moment, nu vedem un pericol pentru stabilitatea RM, dar trebuie să fim pregătiți pentru orice situații”.

Vicepremierul mai spune că, în situația actuală, regiunea din stânga Nistrului nu prezintă un pericol militar eminent. Potrivit lui, de la izbucnirea războiului din Ucraina, regiunea transnistreană este izolată, iar venirea unor militari ruși în zona separatistă este imposibilă.

OLEG SEREBRIAN, vicepremierul pentru reintegrare: „La nivel tehnic, schimbări foarte mari nu au cum să aibă loc, pentru că regiunea este izolată. Recruții sunt de pe loc. Aceste unități ruse sunt alimentate cu material uman din regiune – tineri care au pașaport rusesc, dar probabil și pașaportul Republicii Moldova. Sunt localnici, mulți dintre ei sunt tineri din localitățile românești din partea stângă a Nistrului. În situația actuală sperăm, totuși, că regiunea nu prezintă un pericol militar sporit, dar asta nu înseamnă că nu prezintă un pericol militar, în general”.

În ceea ce privește informațiile despre o presupusă pregătire a militarilor străini pe teritoriul Republicii Moldova, trebuie menționat faptul că anterior Ministerul de Externe de la Moscova i-a înaintat Ambasadorului Moldovei în Rusia o notă de protest în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la informațiile apărute în massmedia despre planurile Republicii Moldova de a asista la instruirea forțelor armate ucrainene pe teritoriul moldovenesc cu participarea instructorilor din țările NATO.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe și Integrării Europene, Igor Zaharov, ne-a spus că aceste afirmații nu sunt adevărate, precizând că anul trecut, în luna iunie a fost organizat doar un curs de instruire în contextul asistenței umanitare oferite specialiștilor ucraineni pentru obținerea abilităților necesare în curățarea terenurilor de obiecte explozive, urmare a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Disensiunile dintre Chișinău și Tiraspol s-au întețit după ce, de la 1 ianuarie 2024 au intrat în vigoare noile prevederi ale Codului Vamal. Potrivit documentului, agenții economici din stânga Nistrului sunt obligați să achite taxe vamale la bugetul de stat la fel ca și agenții economici din dreapta Nistrului.

În cadrul unor proteste, mai multe organizații obștești din stânga Nistrului au solicitat Chișinăului să elimine taxele vamale, deoarece potrivit lor, vor duce la o creștere bruscă a prețurilor. Oleg Serebrean afirmă însă că taxele sunt mai mult simbolice și că vor fi păstrate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE