4.4 C
Chișinău

CNA a răspuns la demersul președinției privind cele €30 000, recunoscând totodată că instituția „nu are competențe de interpretare a unui act normativ” | VIDEO

Centrul Național Anticorupție a venit cu precizări cu referire la premiul „Timișoara pentru Valori Europene” oferit președintelui Maia Sandu, care include și suma de 30 mii de euro. Potrivit instituției, termenul de „premiu” nu se înscrie în noțiunea de „cadou”. În reacție, Președinția declară că șeful statului va decide modul de utilizare a banilor după ce aceștia vor fi transferați.

Într-un răspuns al Centrului Național Anticorupție la demersul instituției prezidențiale pentru a oferi un răspuns la întrebarea dacă primirea acestui premiu contravine legislației naționale, CNA a precizat că „Legea integrității nr.82/2017 prevede regimul juridic al cadourilor, iar în sensul legii respective, banii aflați în circulație în monedă națională sau străină, cu excepția monedelor metalice jubiliare și comemorative, precum și mijloacele și instrumentele financiare de plată nu sunt considerate cadouri admisibile, respectiv sunt calificate ca fiind cadouri inadmisibile, iar solicitarea sau acceptarea cadourilor inadmisibile constituie acte de corupție în cazul în care oferirea sau acordarea lor este legată direct sau indirect de desfășurarea activității profesionale a agentului public”.

Totodată, în documentul CNA se menționează că prin prisma examinării cadrului legal național care reglementează regimul juridic al cadourilor în Republica Moldova, observăm că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou” potrivit art.16 alin.(1) din Legea integrității nr.82/2017.

„În acest context, considerăm că în categoria laureaților/colectivelor laureate ar putea fi și o „entitate publică”, respectiv, calitatea de laureat ar putea fi deținută și de un „agent public” în sensul Legii integrității nr.82/2017. Prin urmare, constatăm că deciziile prin care sunt acordate aceste premii se bazează pe documente și un cadru legal care justifică procedura, criteriile de selecție și modalitatea transparentă de acordare a acestor premii. Cu referire la Premiul „Timișoara pentru Valori Europene” se constată că acesta a fost instituit prin Hotărârea Consiliului local nr.138/2023 din 11 aprilie 2023”, se arată în răspunsul CNA.

În același timp, răspunsul indică faptul că „Centrul Național Anticorupție nu are competențe de interpretare a unui act normativ. Potrivit art.71 alin.(1) din Legea nr.100/2017 cu privire la actele normative – Interpretarea actelor normative se efectuează cu scopul clarificării sensului unui act normativ sau al unor dispoziții din acesta, iar potrivit art.72 alin.(3) – Interpretare oficială a legilor, altele decât cele menționate la alin.(1), se realizează exclusiv de către Parlament prin adoptarea legilor de interpretare. În acest sens, prezentul răspuns nu ar trebui calificat ca fiind un act de interpretare a normelor ce reglementează regimul juridic al cadourilor. de interpretare a unui act normativ”, se spune mai spune în răspunsul oferit de CNA.

Președinția a venit cu o reacție la acest subiect.

„Manipularea termenilor cu scopul de a denigra instituția prezidențială sunt un instrument de propagandă menit să slăbească încrederea în instituții și în societate. Premiile sunt o recunoaștere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internațional. De astfel de premii au beneficiat inclusiv, prim-miniștri și președinți de țară”, a declarat șeful de cabinet al Președintei, Adrian Băluțel.

În context, Președinția menționează că Maia Sandu va decide modul de utilizare a banilor după ce aceștia vor fi transferați.

Amintim că, la 13 ianuarie curent, șeful statului a primit premiul „Timişoara pentru Valori Europene”, care este însoţit de o recompensă de 30.000 de euro.

„Am fost onorată să primesc premiul „Timişoara pentru Valori Europene”. Premiul este o apreciere pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova care îşi apără dreptul de a trăi în libertate, pace şi democraţie”, a scris atunci Maia Sandu pe Facebook.

Ulterior, preşedintele de atunci al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate, a declarat în cadrul unei emisiuni că legislaţia Republicii Moldova nu permite ca şeful statului să accepte un astfel de premiu. Ulterior însă ea a venit cu precizări, declarând că legea integrității spune că banii nu pot fi acceptați, dar că în acest caz banii sunt parte a unui premiu, ceea ce nu este reglementat de legislație.

Unii experți au criticat acordarea premiului. În special, fosta vicedirectoare CNA, Cristina Ciubotaru, cu referire la pemiul Maiei Sandu de 30 000 de euro, oferite de primarul Timișoarei a spus că banii nu sunt cadouri admisibile. Nu au voie să primească așa cadouri demnitarii de stat”.

„Orice instrument de plată este calificat de lege ca fiind un cadou inadmisibil și un singur lucru care poate să fie făcut e să fie declarat acest „cadou”, dar în primul rând un astfel de cadou se refuză”, a mai adăugat Ciuboatru.

Prin urmare, administraţia prezidenţială s-a adresat Centrului Naţional Anticorupţie în care a solicitat clarificări cu privire la premiul de 30 000 euro, pe care Maia Sandu l-a primit.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE