18.3 C
Chișinău

Nu a plătit impozite din 2012: Ce pedeapsă riscă directorul unei companii din Chișinău care a prejudiciat statul cu 25 de milioane de lei | VIDEO

Directorul unei companii de construcții, din Chișinău, este acuzat că a prejudiciat statul cu peste 25.000.000 lei. Procurorii afirmă că pentru a nu plăti impozite, începând cu anul 2012 acesta a redus intenționat veniturile firmei, iar din 2017 și în următorii cinci ani, a indicat date eronate în declarațiile fiscale. Pentru faptele sale bărbatul riscă cinci ani de pușcărie, dar și alte sancțiuni.

Patronul companiei de construcții este din zona de centru a Moldovei. Acesta a fost investigat de procurori și Serviciul Fiscal de Stat, începând din 2021, în trei dosare care au fost conexate și investigate într-o singură procedură. Acuzatorii PCCOCS i-au incriminat infracțiunea de evaziune fiscală, insolvabilitate intenționată a unei companii de construcții al cărei director era, începând din 2012, precum și păstrarea pistolului cu permis expirat, la o altă adresă decât cea autorizată, mai exact în dulapul de haine, la care avea acces și copilul și soția.

Astfel, procurorii îl acuză pe director că a gestionat fraudulos activitatea întreprinderii. Mai exact, el ar fi indicat în declarațiile fiscale privind TVA date denaturate pentru 2017-2020, precum și a redus venitul ce urma să fie impozitat pentru anii 2017-2021.

Prin această metodă, el a evitat să plătească statului impozite și TVA de peste 18.000.000 lei, din suma totală a acțiunii civile de 25.000.000 lei, formulate de către Serviciul Fiscal de Stat. De asemenea, acesta ar fi acordat împrumuturi cu caracter vădit fictiv altor companii, în sume de zeci și sute de mii de lei, ceea ce a dus la insolvabilitatea intenționată a propriei companii, ca să nu-și onoreze datoriile față de stat, se spune în comunicatul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

La solicitarea procurorilor PCCOCS, au fost aplicate sechestre asupra bunurilor acestuia: teren pentru construcții, apartament și o altă încăpere din Chișinău, ce urma să fie dată în exploatare. De asemenea, au fost aplicate sechestre și pe cotele-părți de 10% din aproape 90 de bunuri viitoare dintr-o casă de locuit tot din Capitală.

Dosarul deschis pe numele directorului de firmă urmează să fie examinat de Judecătoria Buiucani. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o amendă de până la 350.000 lei sau închisoare până la 5 ani. De asemenea, învinuitul ar putea fi lipsit și de dreptul de exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. Totodată, procurorii au trimis în judecată și compania gestionată fraudulos de acesta, care acum este pasibilă de amendă de până la 800.000 lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE