10 C
Chișinău

Moldova, în lista țărilor care vor găzdui cele mai mari manevre militare organizate de NATO de la Războiul Rece încoace | VIDEO

Moldova este una dintre țările pe teritoriul căreia va avea loc cel mai mare exercițiu NATO, desfășurat după Războiul Rece, așa cum l-au numit chiar oficiali ai alianței. La acesta vor participa toți cei 31 de membri ai Alianţei, dar și Suedia, țară în proces de aderare. Exercițiul va implica 90.000 de militari, 50 de nave de război, 80 de avioane, 1.100 de vehicule de luptă. Între timp, militarii moldoveni se antrenează alături de colegii români în ţara vecină.

NATO a anunţat joia trecută că lansează exercițiul Steadfast Defender 2024, care se va ține din ianuarie până la sfârșitul lunii mai şi la care vor participa toți cei 31 de membri

NATO, precum și Suedia, țară în proces de aderare. Mega-manevre militare vor avea loc inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova. Comandantul superior al alianței, Chris Cavoli, a declarat că NATO lansează cel mai mare exercițiu de după Războiul Rece, repetând modul în care trupele americane ar putea întări aliații europeni în țările care se învecinează cu Rusia și pe flancul estic al alianței, în cazul în care un conflict ar izbucni cu un „adversar aproape de egalitate”. Aproximativ 90.000 de militari urmează să se alăture exercițiilor Steadfast Defender 2024 care se vor desfășura până în luna mai, a declarat oficialul NATO la o conferință de presă.

Potrivit unui document intern Alianței Nord Atlantice, văzut de Europa Liberă, R. Moldova este singura țară nemembră și necandidată la aderarea la alianță care va găzdui activități în cadrul celor mai mari manevre militare NATO de la Războiul Rece încoace. Documentul indică că ţara noastră va fi implicată, cel puțin ca gazdă, în cadrul antrenamentului Swift Response. Instruirile sunt programate pentru 5-24 mai și se vor ține în Estonia, Ungaria, Italia, Moldova, Macedonia de Nord, Polonia, România și Suedia.

Documentele NATO nu spun că Alianța va exersa reacția la o eventuală agresiune a Rusiei împotriva unei țări membre, dar precizează că scopul este testarea capacității de luptă „într-un scenariu de conflict emergent simulat cu un adversar aproape egal”.

În privat, surse NATO ne-au spus fără ezitare: „Sigur că e vorba de Rusia”, mai scrie Europa Liberă. La manevre vor participa 90.000 de militari, peste 50 de nave, de la portavioane la distrugătoare, peste 80 de avioane de luptă, elicoptere şi drone şi cel puţin 1.100 vehicule de luptă. Exercițiile vin pe fondul relativei stagnări a frontului din Ucraina, dar și după ce țările baltice – care vor juca un rol important în aplicaţii – au avertizat că dacă se declară armistițiu în Ucraina, Rusia îl va folosi pentru a se regrupa în nord-vest, ca să le amenințe.

Între timp, duminică Kremlinul a anunţat că amploarea aplicaţiilor NATO marchează o „întoarcere irevocabilă” a alianţei la manevrele Războiului Rece. „Aceste antrenamente sunt un alt element al războiului hibrid declanşat de Occident împotriva Rusiei”, a declarat ministrul adjunct de externe de la Moscova, Aleksandr Gruşko, pentru agenţia de presă RIA.

Între timp, potrivit Ministerului Apărării de la Chişinău, un grup de militari ai Armatei Naționale efectuează aplicaţii planificate alături de colegii români. Antrenamentele au început în 14 ianuarie şi se vor finaliza în data de 26, în România. Conform comunicatului, scopul tragerilor de luptă este asigurarea interoperabilității între forțele participante.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE