14.2 C
Chișinău

„Mii de fermieri sunt îndatorați, presați și executați de creditori”: Agricultorii cer guvernării achitarea datoriilor la subvenții, până în martie

Fermierii cer guvernării achitarea datoriilor la subvențiile, care compensează dobânzile la credite, până în martie. Potrivit Asociații Forța Fermierilor, „mii de agricultori micro, mici și mijlocii sunt îndatorați, presați și executați de creditori și nu dispun de resurse suficiente pentru a începe lucrările de primăvară”, scrie Unimedia.INFO.

„Sectorul agrar în prezent este decapitalizat. Mii de fermieri micro, mici și mijlocii sunt îndatorați, presați și executați de creditori și nu dispun de resurse suficiente pentru a începe lucrările de primăvară. Guvernul a refuzat alocarea unor compensații pentru agricultori în legătură cu calamități naturale și criza profundă, care durează doi ani, chiar dacă solicitările fermierilor au fost foarte modeste comparativ cu țările din Europa de Est. Așa zisă comisia specială pe lângă ministerul agriculturii nu are competențe și nu poate rezolva problema datoriilor producătorilor agricoli, care se află în incapacitate de plată. Motorină română, promisă din iunie 2023, încă nu a ajuns la fermieri.

În vederea neadmiterii distrugerii definitive a agricultorilor din zonele rurale și evitării revoltei sociale, Asociația Forța Fermierilor insistă ca să fie achitate până la 31 martie 2024 măcar datoriile la subvențiile, care compensează dobânzile agricultorilor la credite bancare și nebancare”, menționează Asociația Forța Fermierilor.

Pe 5 decembrie 2023, fermierii au ieșit la un nou protest în Piața Marii Adunări Naționale. Aceștia au organizat un marș cu tractoarelor, în centrul capitalei și au adus în fața Guvernului saci cu bălegar, paie, cereale și struguri.

Protestul s-a lăsat cu scandal în fața Președinției. Fermierii au venit cu tractoarele, ca să aducă sacii cu paie și bălegar, pregătiți pentru autorități. Aceștia au fost împiedicați de polițiști să lase „surprizele” destinate Maiei Sandu.

Fermierii au mărșăluit cu tractoarele pe bulevardul Ștefan cel Mare, claxonând continuu. Traficul din centrul capitalei a fost aproape paralizat, însă nu blocat complet.

Tractoarele au staționat și în fața Parlamentului, unde fermierii l-au așteptat pe Igor Grosu să iasă la discuții. În acest timp, troleibuzele au fost nevoite să staționeze, pentru că mașinile poliției au blocat banda transportului public, iar pasagerii au mers pe jos. „Au blocat traficul, apoi vor spune că noi am făcut-o”, au menționat fermierii.

Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, reprezentanții căreia protestează în centrul capitalei, cu tractoarele, susține că solicitarea agricultorilor de a discuta cu premierul Dorin Recean nu a fost auzită. „Noi nu plecăm din piață, avem nevoie de soluții, cel puțin săptămâna aceasta sigur vom fi în PMAN, dacă nu iese cumva domnul Recean cu o soluție”, a declarat Slusari, pentru UNIMEDIA.

Protestul fermierilor a continuat. Acesția s-au întors cu tractoarele în PMAN, unde au coborât din tehnica agricolă și au adus pe scările Guvernului mai mulți saci cu grăunțe, bălegar, lână, paie și câteva lăzi cu struguri de poamă. „Daruri pentru miniștri. Asta e tot ce ne-a rămas”, au menționat agricultorii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE