24.4 C
Chișinău

Fermierii cer Guvernului să achite până la sfârșitul lunii martie restanțele la plata subvențiilor pentru 2023: „Sectorul agrar este extrem decapitalizat. Mii de fermieri sunt îndatorați” | VIDEO

Fermierii cer Guvernului să achite până la sfârșitul lunii martie restanțele la plata subvențiilor pentru 2023, destinate să compenseze dobânda la împrumuturile bancare și nebancare. După cum subliniază într-un comunicat Asociația Forța Fermierilor, acest lucru trebuie făcut pentru a nu admite distrugerea definitivă a producătorilor agricoli și pentru a evita revoltele sociale. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a declarat pentru Canal 5 că nu sunt datorii pentru acest tip de subvenții și plățile se efectuează în conformitate cu mecanismul stabilit.

În comunicatul său, Asociația Forța Fermierilor precizează că sectorul agricol se confruntă cu un deficit acut de bani.

„Sectorul agrar în prezent este extrem decapitalizat. Mii de fermieri micro, mici și mijlocii sunt îndatorați, presați și executați de creditori și nu dispun de resurse suficiente pentru a începe lucrările de primăvară. Motorina română, promisă din iunie 2023, încă nu a ajuns la fermieri. În vederea neadmiterii distrugerii definitive a agricultorilor din zonele rurale și evitării revoltei sociale, Asociația Forța Fermierilor insistă ca să fie achitate până la 31 martie 2024, măcar datoriile la subvențiile, care compensează dobânzile agricultorilor la credite bancare și nebancare”, se spune în declaraţia Asociaţiei „Forța Fermierilor”.

După cum a declarat pentru Canal 5 directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, datoria la subvenții pentru compensarea dobânzilor la creditele fermierilor pentru anul 2023 este de circa 350 de milioane de lei.

Această problemă este una vitală pentru producătorii agricoli, a subliniat Slusari.

ALEXANDR SLUSARI, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”: „Din câte îmi amintesc, suma la împrumuturi este de aproximativ 350 de milioane. Din noiembrie până în februarie este perioada, când trebuie de plătit datoriile, atât faţă de bănci, cât și organizaţiile de microfinanțare și furnizorii de îngrășăminte și pesticide. Și mulți nu au cu ce plăti. Nu sunt bani, ei negociază. Unii restructurează datoriile, alții nu pot, unii au fost chemaţi în judecată, alții au un mandat de executare silită. Este un astfel de proces… Dacă nu va fi sprijin din partea statului, până în toamnă rezultatul va fi terifiant”.

Întrebat ce va întreprinde Asociația Forța Fermierilor dacă cererea nu va fi satisfăcută, Alexandr Slusari a spus pentru Canal 5 că acest lucru va fi decis de agricultori.

Solicitaţi să comenteze situația creată, reprezentanţii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare ne-au comunicat că Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură nu are datorii față de fermieri pentru acest tip de subvenții.

AIPA a recepționat în anul 2023 2971 de cereri în sumă de 376,7 milioane lei. La situația din 23 ianuarie, s-au achitat deja 548 de cereri în sumă de 79,6 milioane lei, a declarat purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Daniela Turculeţ, precizând că acesta este mecanismul de plată. Ea a adăugat că Ministerul a solicitat 50 de milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru o măsură suplimentară de sprijin.

Eligibili sunt agricultorii care au avut de suferit în urma secetei din anul 2023, la cultura porumb, și cei care au înregistrat pagube considerabile după grindina din 25 și 26 iulie.

În ceea ce privește motorina promisă de România, anterior ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a spus că aceasta va ajunge până la sfârșitul lunii ianuarie la Agenția Rezerve Materiale. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a promis un comentariu pe tema subvențiilor, dar până la momentul editării acestui material nu am primit răspuns.

Amintim că, pe parcursul anului trecut, agricultorii au protestat în centrul Capitalei şi pe traseele naţionale. Aceștia au cerut introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților bancare și alocarea a 500 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă. Purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă a declarat atunci că autoritățile ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv prin debursarea subvențiilor, care în 2023 au constituit 1,9 miliarde de lei, TVA rambursat, dar și obținerea certificatelor de forţă majoră.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE