36.2 C
Chișinău

Slovacia se opune aderării Ucrainei la NATO: „Ar fi baza unui Al Treilea Război Mondial”

Slovacia respinge admiterea Ucrainei în NATO, a declarat sâmbătă, 20 ianuarie curent, premierul Robert Fico la postul public de radio RTVS, scrie Digi24.RO.

Premierul slovac a spus că urmează să se deplaseze miercuri în Ucraina, în oraşul de graniţă Ujhorod, pentru discuţii cu omologul său, Denîs Şmîhal. Deşi unul dintre motivele vizitei este acela de a prezenta un pachet suplimentar de ajutor pentru Ucraina, Robert Fico va clarifica, de asemenea, poziţiile slovace care diferă de dorinţele Ucrainei, a spus premierul.

„Îi voi spune că vom bloca şi vom exprima veto-ul nostru pentru aderarea Ucrainei la NATO pentru că nu ar fi altceva decât baza unui Al Treilea Război Mondial”, a spus Fico.

Slovacia, care este membră a NATO din 2004, a fost mult timp unul dintre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei în campania sa defensivă împotriva invaziei ruse pe scară largă lansată în februarie 2022.

Cu toate acestea, după ce guvernul naţionalist de stânga al premierului Fico a preluat conducerea în octombrie anul trecut, Slovacia a decis să nu mai aprovizioneze Kievul cu arme, deşi Bratislava continuă să trimită sisteme de deminare şi generatoare diesel în cazul atacurilor ruseşti asupra centralelor electrice.

Premierul Robert Fico a declarat sâmbătă că Slovacia este favorabilă aderării Ucrainei la Uniunea Europeană atât timp cât ţara îndeplineşte aceleaşi condiţii ca restul candidaţilor.

Premierul slovac, criticat de oponenţii săi ca fiind „pro-rus”, a subliniat încă o dată că ţara sa nu va mai furniza Ucrainei arme din stocurile sale armate, dar va continua să permită vânzarea de arme de către companiile de apărare slovace.

Şeful guvernului slovac a precizat că nu va avea loc nicio conferinţă de presă comună după întâlnirea cu omologul ucrainean.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE