Patru persoane au suferit intoxicații cu monoxid de carbon în urma exploatării sobelor defecte.
Primul caz a fost înregistrat pe 18 ianuarie în localitatea Mărcăuți, raionul Dubăsari. Aici, un bărbat în vârstă de 63 de ani și o femeie de 61 de ani au primit intoxicații cu monoxid de carbon, după ce canalul de ventilare a sobei a fost obturat. La fața locului au intervenit pompierii, care au stabilit că incendiu în locuință nu s-a produs. Persoanele intoxicate au fost preluate de medici și transportate la spitalul raional pentru îngrijiri necesare. La moment starea acestora este stabilă.
Un alt caz a avut loc în noapte de 19 ianuarie într-o casă de pe strada Alexei Șciusev din municipiul Chișinău. Potrivit informațiilor recepționate, două persoane au suferit intoxicații cu produsele de ardere.
La fața locului au intervenit salvatorii, care au stabilit că un bărbat în vârstă de 72 de ani și o femeie de 70 de ani s-ar fi intoxicat cu fumul emanat de la soba din locuință, în urma suprasolicitării acesteia. Incendiu în locuință nu s-a produs. Medicii ajunși la fața locului au constatat intoxicarea acestora, iar ulterior persoanele în stare stabilă au fost transportate la spital.
În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență repetat atenționează cetățenii despre necesitatea respectării regulilor de siguranță în perioada sezonului rece în timpul utilizării sobelor și altor instalații de încălzit. Salvatorii îndeamnă cetățenii să verifice starea sobelor înainte de utilizare și să aerisească periodic încăperile unde are loc arderea.
Totodată, în vederea evitării intoxicațiilor cu monoxid de carbon, oamenii sunt rugați să nu obtureze canalele de ventilare, să nu suprasolicite sobele care funcționează pe combustibil solid, dar și să nu păstreze mobilier sau haine în apropierea sursei de încălzit. Mai mult, pe timp de noapte, dar și la plecarea din locuință, specialiștii recomandă ca focul din sobă să fie stins.
Potrivit datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale IGSU, în perioada 10 – 16 ianuarie 2024, în urma activităților de prevenire a intoxicațiilor și incendiilor desfășurate de instituție, au fost avertizate 4986 de persoane și evaluată starea de funcționare a 1641 sobe de încălzit.
În comparație cu perioada respectivă a anului trecut, la moment se constată o descreștere a cazurilor de deces cu -31% în urma nerespectării regulilor antiincendiare în perioada rece a anului.