Facturile pentru întreţinere primite de locuitorii capitalei în această lună, pentru mulți consumatori au fost mai mari decât cele din perioada similară a anului trecut. Potrivit orășenilor întâlniţi de echipa noastră de filmare, cheltuielile lor pentru energie au crescut în acest sezon de încălzire, deşi tarifele s-au redus față de 2023. În același timp, unii dintre interlocutorii noștri se plâng de erori în facturi. Cum a comentat ministrul Muncii aceste probleme, vedeţi în continuare.
Orăşenii care formează cozi la oficiile poștale ca să plătească întreţinerea sunt indignaţi de creșterea cheltuielilor pentru energie.
Potrivit interlocutorilor noștri, pentru cei mai mulți dintre ei, reducerea tarifelor față de anul trecut a dus nu la micşorarea, ci, dimpotrivă, la majorarea plăților.
„- 2000 şi ceva de lei.
– E mai mult sau mai puţin, decât anul trecut? Mai mult, cu 500 de lei. Tot la fel a fost ca şi anul trecut, adică n-avem nici compensaţii, numai la gaz”.
„Cheltuielile au crescut puțin pentru că anul trecut compensația a fost mai mare, iar acum mai mică. Trei mii lunar. Asta afectează…”.
Potrivit unor orăşeni, din cauza cheltuielilor crescânde ei se află la limita supravieţuirii.
„Nu au acordat compensație pentru energie electrică. Anul trecut am plătit 1600, iar pentru luna trecută 1900. Pentru că anul trecut ne-au dat puțin pentru curent, iar anul acesta nu. Eu locuiesc cu fiul meu. El este invalid, eu sunt pensionar. Abia supravietuim…”.
„Pentru nivelul nostru de viață trebuie ca facturile pentru întreţinere să corespundă realității, salariului. Pentru că la un salariu de 5 mii nu poţi plăti 4 mii doar pentru încălzire și să supraviețuieşti cu o mie. Iar dacă mai ai copii… Acum mai trebuie să plătești şi pentru grupele cu program prelungit la școală…”.
„- Ce pensie aveţi?
– 2500.
– Iar factura?
– 2013 doar pentru încălzire. Suma întreagă la mine, am calculat, 3060 lei.
– De unde veţi lua bani atunci?
– Nu știu. Voi plăti vara, iar vara nu vom mânca nimic – nici mere, nici struguri, nimic. Și vom plăti. Nu mâncăm, ci suferim de foame…”.
În același timp, mulți dintre interlocutorii noștri se plâng de erori în facturi.
„Vă mai spun ceva – ei nu oferă corect compensaţii. De exemplu, eu am economisit, adică am plătit mai puțin. Ei se uită la procent cât cheltui pe electricitate, gaz, etc, și iau procentul. Dacă ai cheltuit mai puțin, atunci te pun într-o categorie inferioară. Înțelegeţi? Cei care economisesc, iau şi peste nas”.
„Am primit o factură de peste 4500. Priviţi, pentru apartament cu trei camere, iar pensia mea este de 2044 lei. Ei se laudă că mi-au compensat 1600, am primit 800 de lei, dar acești 800 de lei sunt incluși în factură, şi acum datorez 2800 de lei”.
Alţii, însă, sunt destul de mulțumiți de valoarea compensaţiei.
„Totul este cam la fel, pentru că ne fac reduceri nouă, pensionarilor. Respectiv, nu-i chiar atât de rău”.
„Compensarea pentru încălzire e normală. Pentru apartament cu o cameră. Nu știu cum e la trei camere, dar aici e normal, sunt mulțumit deocamdată”.
Între timp, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, răspunzând la întrebarea reporterului Canal 5, a spus că înăsprirea condițiilor de acordare a compensațiilor în 2024 față de anul trecut, împreună cu accesul la datele privind creditele imobiliare ale solicitanților permite estimarea mai exactă a venitului disponibil al familiei.
Potrivit oficialului, măsura are scopul să asigure transparența și corectitudinea în acordarea ajutoarelor sociale.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Când ne referim la compensații, trebuie să ne referim la prețul final care este achitat de către cetățeni. Am reiterat inclusiv pentru datele din decembrie 2023, prețul final achitat de către 90% din cei care beneficiază de compensații este similar cu cel din anul trecut. Avem 275 de mii de gospodării care beneficiază inclusiv și de plata monetară mult mai multe comparativ cu anul trecut. Numărul de beneficiari de compensații din acest an este similar cu anul trecut”.
Că valoarea compensației şi numărul beneficiarilor vor fi mai mici Buzu a avertizat încă toamna trecută. Pe lângă înăsprirea criteriilor de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate, ministrul a invocat atunci în calitate de argument şi lipsa banilor în buget, care în sezonul precedent de încălzire au fost disponibili datorită sprijinului partenerilor externi. Anul acesta, banii donatorilor au fost folosiți pentru alte nevoi, spunea atunci Buzu.
În plus, reamintim că anul acesta doar acei cetățeni care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md au putut solicita despăgubiri.
În ceea ce privește erorile în calcule, potrivit ministrului, toți consumatorii care consideră că există neconcordanțe sau erori în facturile primite ar trebui să se adreseze la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, unde vor fi ajutați să înțeleagă problema. El a mai amintit că toate cererile de despăgubire sunt verificate prin nouă baze de date ale unor instituții precum Serviciul Fiscal, Agenția Servicii Publice, Casa Națională de Asigurări Sociale etc.
Totodată ministrul a declarat că bugetul pentru compensații din acest an se cifrează la 2,7 miliarde de lei, cu un miliard mai puțin decât anul trecut. Potrivit lui Buzu, sursele sunt mai puține întrucât în acest an și tarifele la energie sunt mai mici.
Ministrul mai afirma că, în total, aproximativ 780 de mii de gospodării s-au înregistrat pe platforma guvernamentală pentru a beneficia de compensații în perioada rece a anului, iar cele mai multe persoane au obținut categoria foarte vulnerabilă, însă datele urmează să fie definitivate. Totodată, numărul categoriilor de vulnerabilitate a fost majorat cu două.