1.6 C
Chișinău

Codul electoral ar putea fi modificat din nou, a treia oară timp de un an: Maia Sandu a întors o lege votată de deputații PAS, înapoi la Parlament | VIDEO

Codul electoral pe partea ce ține de alegerile prezidențiale ar putea fi modificat din nou, a treia oară timp de un an. Maia Sandu a refuzat să promulge Legea adoptată de Parlament pentru modificarea articolului 135 din Codul electoral şi a remis-o legislatorilor pentru revizuire. Maia Sandu a declarat în discursul adresat parlamentarilor că, potrivit Constituției, alegerile prezidențiale au loc în decurs de două luni, și nu în 60 de zile, așa cum se precizează în amendamentul adoptat de deputați. În acest sens, ea a subliniat despre necesitatea respectării cu strictețe a textului Legii fundamentale. În plus, Sandu nu este de acord cu data alegerilor prezidențiale, stabilită de parlament care va fi cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votului. Ce a propus totuși șefa statului, vedeți în reportajul ce urmează.

După cum a indicat președinta Maia Sandu în scrisoarea adresată Parlamentului, modificările adoptate la noul Cod Electoral nu pot fi promulgate din mai multe considerente.

Astfel, șefa statului, printre altele nu este de acord că data alegerilor prezidențiale este stabilită de Parlament cu cel mult 90 de zile înainte de ziua votului.

„Consider că, în redacția adoptată, data alegerilor poate fi stabilită mult prea târziu. Or, pentru previzibilitatea procesului electoral, dar și pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere, corecte și transparente, data respectivă trebuie stabilită mai devreme decât cu cel mult 90 de zile înaintea zilei alegerilor”, a menţionat şefa statului.

„Stabilirea datei respective din timp este benefică atât alegătorilor, candidaților și partidelor politice, care-și vor putea stabili, la necesitate, calea de urmat, cât și autorităților publice și organelor electorale, care vor dispune de timpul necesar pentru stabilirea calendarului exact în care trebuie să-și îndeplinească atribuțiile ce le revin”, consideră Maia Sandu.

În cazul în care data adoptării hotărârii Parlamentului de stabilire a datei alegerilor nu se încadrează în intervalul circumstanţiat perioadei electorale aşa cum aceasta este definită de legislație, s-ar putea analiza oportunitatea reformulării redacției alin. (1) al art.135 din Codul electoral prin delimitarea momentului adoptării hotărârii Parlamentului de termenul intrării sale în vigoare, cu ajustarea, după caz, a noţiunii, „perioadă electorală”.

Timp de un an, legislația privind data alegerilor prezidențiale a fost deja modificată de două ori. În 8 decembrie 2022, parlamentul a adoptat un nou Cod Electoral, conform căruia, inițial, alegerile prezidențiale urmau să aibă loc cel târziu cu 30 de zile și nu mai devreme de 60 de zile până la vacanţa funcţiei președintelui ţării.

Următoarea redacţie a stabilit că alegerile prezidențiale trebuie să aibă loc în termen de 60 de zile de la vacanţa funcției, în conformitate cu art. 90 din Constituție.

Apoi, la ședința Parlamentului din 15 decembrie anul trecut, fracțiunea majoritară PAS a adoptat un pachet de amendamente la noul Cod Electoral. Unul dintre ele presupune că alegerile prezidențiale ar trebui să aibă loc nu mai devreme de 60 de zile înainte de expirarea mandatului și nu mai târziu de perioada stabilită de Constituție, adică nu mai târziu de două luni de la expirarea mandatului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE