Achitarea pentru grupele cu program prelungit în clasele primare a fost lăsată de primărie la latitudinea părinților. Șeful direcției municipale Educație invocă lipsa banilor în buget. De cealaltă parte, părinții care muncesc s-au declarat dezamăgiți de situație și au lansat o petiție prin care cer primăriei să găsească banii necesari.
Șeful Direcției municipale Educație a anunțat la ședința direcțiilor Primăriei că nu poate asigura din lipsă de fonduri funcționalitatea programul prelungit pentru pentru elevii din clasele primare.
ANDREI PAVALOI, şeful Direcției Generale Educaţie, Tineret şi Sport: „ Am constatat faptul că nu putem asigura din punct de vedere financiar finanțarea grupelor cu program prelungit. În condițiile în care bugetul este destul de presat de către Guvern, acest lucru nu poate fi făcut în continuare. În acest sens avem și o decizie a Consiliului Municipal adoptată în 2019 prin care se oferă posibilitate instituțiilor să presteze inclusiv servicii contra cost părinților sau altor entități”.
Părinții nu sunt de acord și spun că regretă decizia primăriei. Directoarea Asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco a anunțat că a lansat o petiție întrucât este de părere că Primăria este capabilă să asigure finanțarea programelor prelungite în școlile primare.
ALA REVENCO, directoarea Asociației „Părinți Solidari”: „Va face mai puține concerte și va face mai puține show-uri, dar aceste cheltuieli poate să le asume. Ne pare rău și regretăm foarte mult poziția domnului Pavaloi în calitate de șef al direcției, fiindcă el trebuie să-și asume, să apere interesele copiilor, dar nu să închidă gura și să voteze decizii care sunt în detrimentul copiilor. Urmează să depunem petiția, mai continuăm colectarea de semnături. Petiția poate fi găsită pe pagina „Părinți Solidari”, avem deja peste trei mii de semnături și cu atât mai mult sperăm să ajungem la patru și poate chiar cinci. În acest context, evident că primarul și consilierii municipali, cei care decid modul în care se
utilizează banii publici, trebuie să ia în considerație opinia solicitării unui număr atât de mare de oameni” .
Revenco a mai declarat că decizia Primăriei de a lăsa această povară pe umerii părinților reprezintă un proces ilegal. De cealaltă parte, Andrei Pavaloi afirmă că Primăria, doar în ultimii trei ani, a asigurat financiar activitatea acestor grupe cu program prelungit și că până atunci această responsabilitate era a instituțiilor de învățământ.
Amintim că anterior, primarul Ion Ceban acuza autoritățile centrale de finanțare insuficientă și le chema să aloce bugetului municipal mai mulți bani din cel central pentru contribuții sociale.
El declara că municipiul Chișinău varsă în Trezorerie 23 de miliarde de lei la bugetul național, însă doar 2,8 miliarde de lei sunt întoarse înapoi în bugetul municipal. În reacție, Ministerul Finanțelor menționa că în bugetul de stat pe anul 2024 nu s-a redus cuantumul contribuțiilor la bugetul municipal al municipiului Chișinău, ci, pe dimpotrivă, a fost majorat cu aproximativ 39,5 milioane lei.