1.6 C
Chișinău

Întâlnirea reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană a luat sfârșit. Ce declară părțile și ce decizii au fost luate | VIDEO

La sediul OSCE din Tiraspol a avut loc întâlnirea reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană. Din partea Chișinăului a participat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, iar Tiraspolul a fost reprezentat de șeful pretinsului departament de externe, Vitali Ignatiev. Ambele părți au fost de acord că dialogul a fost aprofundat, că au fost discutate probleme de interes stringent și și-au exprimat disponibilitatea de a intensifica interacțiunea.

Întâlnirea reprezentanților politici în format 1+1 a avut loc după o pauză de șapte luni. În acest timp, ambele părți au acumulat mai multe întrebări.

Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian a spus că autorităţile de la Chișinău continuă să recepționeze semnale despre încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: „Suntem extrem de alarmați de lipsa dinamicii pozitive în cazurile de rezonanţă ale lui Victor Pleșcanov, Alexandr Dimov, Stanislav Mînzarari, Vladimir Dudnic, Mihail Ermurachi. Facem din nou apel la colegii noștri de la Tiraspol să ia măsuri pentru eliberarea imediată a acestor cetățeni din detenţie. O altă problemă pe care intenționăm să o aducem în discuție se referă la fermierii din raionul Dubăsari, care sunt extrem de alarmați de deciziile recente ale Tiraspolului de a introduce taxe neîntemeiate pentru transportul materialului săditor, iar apoi a recoltei. Reacția furtunoasă nejustificată, din punctul nostru de vedere, a Tiraspolului la încercările de egalare a activităţii agenților economici de pe ambele maluri ale Nistrului riscă să afecteze în mod negativ școlarii și profesorii din opt instituții de învățământ cu predare în limba română, care sub nicio formă nu trebuie implicate în dispute politice”.

Vitali Ignatiev a spus că Tiraspolul este dispus să poarte un dialog cu autorităţile de la Chișinău, dar este îngrijorat de tendința negativă legată de procesul de negocieri. El a declarat că printre principalele dificultăți în relațiile dintre cele două părţi sunt problemele economice și a atras atenția asupra securității.

VITALI IGNATIEV, șeful pretinsului MAE transnistrean: „La sfârșitul anului trecut am lucrat la nivel de experți în domeniul economiei. Am discutat multe probleme şi nimeni din partea moldovenească nici măcar nu a dat de înțeles că ar putea exista dificultăți. Și iată că de la 1 ianuarie, toți agenții noștri economici din Transnistria s-au confruntat cu obligația de a plăti taxe vamale, taxe de import și export, de fapt, impozitare dublă. Toate astea încalcă acordurile procesului de negociere și mecanismul stabilit, principiile schimbului liber, reprezintă o povară suplimentară care are un efect distructiv asupra procesului de negociere. Forțele de securitate din Transnistria au publicat informații că, potrivit informațiilor noastre, pe teritoriul Moldovei sunt instruite anumite grupuri de forţă cu experiență în operațiuni de luptă, care ar putea provoca incidente și provocări pe teritoriul Transnistriei. În acest sens au fost elaborate şi expediate mai multe sesizări”.

Misiunea OSCE în Republica Moldova a declarat că salută întâlnirea în formatul „1+1” care este o oportunitate importantă pentru un dialog constructiv.

„Este necesar ca părțile să aibă atât conversații oficiale, cât și neoficiale pentru a se ține reciproc la curent cu acțiunile și intențiile fiecăreia. Cel mai recent exemplu este aplicarea de către Chișinău a taxelor vamale pentru companiile transnistrene. Tiraspolul nu știa că aceste plăți vamale vor fi obligatorii începând cu 1 ianuarie. Menținerea unui dialog în bună credință reduce riscul unei escaladări neașteptate și crește șansele rezolvării pașnice a disputelor prin dialog”, se arată în comunicatul OSCE.

Amintim că, potrivit unor modificări la Codul Vamal, din luna ianuarie a acestui an, agenții economici din regiunea transnistreană achită toate plățile aferente pentru importul mărfurilor, așa cum o fac celelalte companii din Republica Moldova.

Serviciul Vamal de la Chișinău a explicat că această măsură asigură un tratament egal al tuturor companiilor, de pe ambele maluri ale Nistrului.

Anterior, vicepremierul pentru Reintegrare declara că nu vor fi făcute concesiuni la capitolul Codului Vamal. Oleg Serebrian a mai menţionat că va fi analizată situația și cum se va proceda mai departe.

Răspunzând după întrevederea din 16 ianuarie la întrebările jurnaliştilor despre taxele pentru regiunea transnistreană, Oleg Serebrian, le-a numit simbolice.

„Intenția Chișinăului nu este de a crea obstacole artificiale pentru companiile care își desfășoară activitatea pe malul stâng al Nistrului. Apropo, despre aceste taxe, le-aș numi pur simbolice. Pentru că întreprinderile care sunt înregistrate la Chișinău, dar își desfășoară activitatea în Transnistria, în principiu, nu plătesc nici TVA, nici accize. Nu putem vorbi despre o oarecare discriminare negativă faţă de aceste firme. Dimpotrivă, este o discriminare pozitivă, dacă putem spune așa. Mai mult, am anulat procedurile vamale care erau plătite anterior de întreprinderile din regiunea transnistreană. În 2023 suma era de 60-70 de milioane de lei”, a spus vicepremierul pentru Reintegrare.

Oleg Serebrian a mai menționat că taxele vamale vor fi puțin mai mari. Totodată, el a atras atenția şi asupra faptului că 80-85 la sută din cifra de afaceri a întreprinderilor transnistrene revine partenerilor din UE, CSI, Turcia și Marea Britanie, iar aceste țări au un acord de liber schimb cu Moldova și în în acest caz nu se percep taxe vamale, a precizat vicepremierul pentru Reintegrare.

Vitali Ignatiev, la rândul său, a declarat jurnaliştilor despre așazisele măsuri de răspuns ale Tiraspolului că executivul regiunii caută posibilităţi pentru a compensa veniturile bugetare pierdute din cauza taxelor nejustificate impuse de Republica Moldova.

Din acest motiv, fermierii din Moldova care închiriază terenuri în raionul Dubăsari din Transnistria vor plăti de rând cu cei transnistreni taxe vamale.

Asta nu sunt restricții de răspuns, a subliniat șeful pretinsului Minister de Externe al regiunii nerecunoscute că în privința taxelor vamale, „partea moldovenească încă nu și-a conturat clar poziția, cu excepția unor aluzii de a discuta sau rezolva această problemă”. Reprezentantul de la Tiraspol a mai menționat că „există speranța că problemele de natură umanitară, în primul rând cele medicale legate de furnizarea echipamentelor generatoare de radiații ionizante și așa mai departe, ar putea primi un imbold pozitiv. pentru soluţionare. Noi am discutat algoritmul soluţionării lor”, a adăugat Ignatiev.

Comunicatul de presă al Biroului pentru Reintegrare, publicat la finalul întrevederii, notează că prevederile noului Cod vamal al Republicii Moldova și plățile pentru poluarea mediului aplicate în privința agenților economici din regiunea transnistreană sunt menite să aducă treptat activitatea acestor întreprinzători în câmpul legal național, cu respectarea regulilor de concurență loială și angajamentelor asumate de Republica Moldova la nivel internațional. La fel, s-a precizat că aceste norme nu vizează componenta fiscală, oferă condiții echitabile de activitate mediului de afaceri de pe ambele maluri care poate beneficia de facilitățile oferite Republicii Moldova prin acordurile bi- și multilaterale în vigoare, inclusiv în partea ce ține de preferințele comerciale ale UE.

În ceea ce privește informațiile despre o presupusă pregătire a militarilor străini pe teritoriul Republicii Moldova, trebuie menționat faptul că anterior lor străini pe teritoriul Republicii Moldova, trebuie menționat faptul că anterior Ministerul de Externe de la Moscova i-a înaintat Ambasadorului Moldovei în Rusia o notă de protest în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la informațiile apărute în massmedia despre planurile Republicii Moldova de a asista la instruirea forțelor armate ucrainene pe teritoriul moldovenesc cu participarea instructorilor din țările NATO.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe și Integrării Europene, Igor Zaharov, ne-a spus că aceste afirmații nu sunt adevărate, precizând că anul trecut, în luna iunie a fost organizat doar un curs de instruire în contextul asistenței umanitare oferite specialiștilor ucraineni pentru obținerea abilităților necesare în curățarea terenurilor de obiecte explozive, urmare a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Biroul pentru Reintegrare a informat că dificultățile întâmpinate în procesul de licențiere a activității întreprinderilor din regiune și a autorizării tranzacțiilor de import-export a diferitor categorii de mărfuri efectuate de către acestea, inclusiv a bunurilor ce sunt calificate ca fiind cu dublă destinație sau a echipamentelor medicale generatoare de radiații ionizante, pot fi depășite urmare a conformării la exigențele stabilite de legislația națională în vigoare, respectării cerințelor de securitate corespunzătoare, evaluării pe teren a criteriilor de conformitate și de calitate.

Biroul pentru Reintegrare a mai comunicat că pe agenda discuțiilor a figurat tema funcționalității punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Râbnița, context în care Chișinăul a evidențiat disponibilitatea asigurării unui regim de lucru eficient al acestor subdiviziuni teritoriale, cu sporirea dinamicii de documentare cu plăci de model neutru a autovehiculelor din regiune.

Chișinăul și Tiraspolul au exprimat deschiderea de a intensifica interacțiunea în formatul de lucru al reprezentanților politici și cel al grupurilor de lucru sectoriale, iar în timpul apropiat urmează să fie convocați experții din sfera ocrotirii sănătății, se mai arată în comunicatul Biroului pentru Reintegrare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE