36.2 C
Chișinău

1.000 de turiști, blocați într-un sat de vacanță din China. În zonă ninge de 10 zile, iar stratul de zăpadă a ajuns la 7 metri

Aproximativ 1.000 de turişti au rămas blocaţi într-un sat de vacanţă izolat, după ce regiunea Xinjiang, din nord-vestul Chinei, a fost afectată puternic de avalanşe, zăpada având deja câţiva metri înălţime, iar vremea capricioasă împiedicând evacuarea. În unele zone ninge neîntrerupt de zece zile, a relatat marţi televiziunea de stat, scrie Reuters. Accesul rutier către satul Hemu, o destinaţie pitorească situată în apropierea graniţelor cu Kazahstan, Rusia şi Mongolia, unde turiştii au rămas blocaţi, este întrerupt de câteva zile din cauza avalanşelor. Satul este situat în prefectura Altay din Xinjiang, unde în unele zone ninge încontinuu de 10 zile, a precizat televiziunea, scrie Digi24.RO.

Ninsorile abundente au declanşat zeci de avalanşe de-a lungul unor porţiuni mari ale autostrăzii din munţii Altay care duce spre zona pitorească Kanas, iar unii turişti au fost ridicaţi cu elicopterul pentru a fi duși în siguranţă, a relatat în weekend presa de stat chineză. Zăpada adusă de avalanşe ajunge până la şapte metri înălţime în unele părţi şi, în multe dintre ele, era mai înaltă decât echipamentul de deszăpezire, a precizat CCTV. Lucrările de curăţare a tronsonului de 50 de kilometri de drum îngropat au început în urmă cu o săptămână.

Complicând munca de salvare şi de îndepărtare a zăpezii, pietre, resturi şi crengi de copaci sunt amestecate în zăpadă, fiind rupte în urma avalanşelor care au avut loc pe versanţii cu păduri de pini şi mesteceni şi făcând inutile vehiculele de deszăpezire clasice, aşa că salvatorii au recurs la lopeţi şi excavatoare. Întrucât vremea se schimbă rapid în zona muntoasă, intervalul de timp pentru operarea misiunilor de aprovizionare a fost şi el limitat. Un elicopter militar care trebuia să trimită provizii – cum ar fi făină şi combustibil – în satul Hemu a fost întârziat marţi dimineaţă, potrivit CCTV.

Autorităţile de gestionare a autostrăzilor din Altay au declarat că au trimis 53 de persoane şi 31 de maşini şi echipamente pentru lucrările de salvare şi ajutorare. „Această situaţie de avalanşă este relativ specială, am mai văzut astfel de ninsori abundente înainte, dar nu am văzut o frecvenţă atât de mare a avalanşelor”, a declarat şeful biroului de gestionare a autostrăzilor, Zhao Jinsheng, pentru CCTV. Zhao a mai declarat că se aşteaptă ca lucrările de deszăpezire pentru a restabili accesul spre satul Hemu să continue o perioadă de timp, din cauza volumului mare de zăpadă de pe ultimii patru kilometri de drum afectaţi de avalanşe.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE