10 C
Chișinău

Reacția fermierilor după ședința Comisiei create de Ministerul Agriculturii. Alexandr Slusari: Cei afectați de secetă vor aștepta încă mult timp ajutoarele | VIDEO

Fermierii au rămas nemulțumiți de rezultatele ședinței Comisiei din subordinea Ministerului Agriculturii, convocată vinerea trecută pentru agricultorii aflați în situații dificile. Alexandru Slusari, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, declara după discuții că încă nu există toate răspunsurile necesare de la bănci și creditori, iar ajutorul pentru cei afectați de secetă trebuie așteptat încă mult timp. În reacție, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii Vasile Șarban a declarat că, în urma ședinței, creditorii s-au angajat să vină cu o decizie și informații în viitorul apropiat și abia atunci se va putea vorbi despre măsuri concrete.

Potrivit lui Alexandr Slusari, până în prezent nu s-au înregistrat progrese în rezolvarea problemei datoriilor a sute de fermieri la împrumuturi. El a precizat că lista acestor agricultori a fost întocmită și transmisă creditorilor și membrilor Comisiei încă acum o lună. Dar până în prezent nu toate băncile şi companiile de microfinanțare și furnizorii de resurse au oferit toate informațiile necesare.

ALEXANDR SLUSARI, directorul executiv al asociației „Forța Fermierilor”: „Comisia, adică Ministerul aşteaptă săptămâna viitoare răspuns de la toţi. Creditorii cumva, adică agricultorii au fost clasificaţi, divizaţi în diferite categorii. Ne-au promis că după ce primesc de la toţi răspuns, de la toate băncile, organizaţiile de microfinanţare, o să ne informeze şi pe noi care este situaţia, care este comentariul, dar, cel mai important, trebuie să înţelegem că această Comisie nu are atribuţii pentru a rezolva problemele restructurării”.

Vasile Şarban a amintit că această Comisie nu poate interveni direct în relațiile comerciale dintre doi agenți economici, dar că depune eforturi pentru a găsi prin cooperare soluții, adaptate profilului și nevoilor fiecărui fermier. Iar pe baza rezultatelor şedinţei de vineri, creditorii au promis că vor da un răspuns săptămâna viitoare.

VASILE ŞARBAN, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii: „Desigur că o sa ajungem în final la un număr mult mai mic de producători care într-adevăr au nevoie de ceva, nu ştiu, intervenţii, sunt într-o criză foarte mare, într-o dificultate, şi vom vedea cum procedăm cu ei. Deci, o altă parte din producători au încheiat deja relaţia cu băncile, au întors creditele. Sunt din categoria care au renegociat alte credite, sunt din categoria care au stabilit nişte grafice de achitare a creditelor existente. Deci, sunt categorii diferite. Noi acestea o să le examinăm şi în continuare”.

După cum a afirmat Slusari, este plăcut că există deja progrese în chestiunea plății despăgubirilor pentru cei afectați de secetă.

ALEXANDR SLUSARI, directorul executiv al asociației „Forța Fermierilor”: „De bine, de rău, am identificat soluţiile, care noi şi până acuma le-am avut, pentru acei care au acte de secetă. Este procedura prin Camera de Comerţ, noi avem acord bilateral cu Camera de Comerţ, Forţa Fermerilor, şi noi am clarificat nişte lucruri, că Hidrometeo solicită certificatele contra plată şi costă foarte scump. Şi noi am identificat o soluţie, sper eu că agricultorii să fie scutuţi de această plată şi acei care au acte de secetă să primească certificatele, avizele de forţă majoră”.

Amintim că, pe parcursul anului trecut, agricultorii au protestat în faţa Guvernului cerând să fie scutiţi de penalităţile bancare pentru maxim un an, printr-o decizie a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. Solicitarea le-a fost însă respinsă. Totodată, aceștia au cerut introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților și executarea silită în situația în care majoritatea dintre ei au ajuns în pragul falimentului din cauza crizelor din ultimii ani și căderii prețurilor la cereale. Purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă a declarat atunci că autoritățile ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv prin debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei, dar și obținerea certificatelor de forţă majoră.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE