25 C
Chișinău

Istoria cutremurătoare a unei tinere mame din Soroca, care a fost nevoită să fugă de un soț agresiv și crește de una singură patru copii: A ales să se mărite la doar 14 ani | VIDEO

O tânără mamă din satul Racovăț, raionul Soroca a fost nevoită să fugă de un soț agresiv și crește de una singură patru copii, dintre care, unul este cu dizabilități. În plin sezon de iarnă, cele patru suflete nu au lemne de foc și nici produse alimentare pentru dejun, prânz sau cină. Cum se descurcă tânăra mamă și cum face față provocărilor, vedeți în reportajul ce urmează.

Adriana Bulgaru are 23 de ani. Tânăra s-a măritat la doar 14 ani, în speranța că împreună cu alesul său vor construi un viitor frumos.

Destinul său însă a fost altul, mult mai dur. Bărbatul cu care s-a căsătorit s-a dovedit a fi extrem de agresiv. Avea 29 de ani ani, iar timp de cinci ani, tânăra a devenit ”un sac de box pentru concubinul său”.

ADRIANA BULGARU, locuitoare a satului Racovăț, raionul Soroca: „Eu m-am măritat de la 14 ani, am locuit cinci ani la Vărăncău tot în raionul Soroca, satul vecin. Am trăit în acești cinci ani, nu zic de muncit a muncit, dar tare mă bătea. Pe tatăl copiilor l-am cunoscut la hram în sat. El atunci a zis că caută pe cineva să se însoare și eu în glumă i-am spus că eu tot vreau să mă mărit. Și mi-a zis: Hai să ne căsătorim, eu am fost de acord și m-a luat la el acasă”.

Tânăra a rămas de trei ori însărcinată de la concubinul său, însă bătăile și umilința a făcut-o pe Adriana să plece de acasă înainte de a-l naște pe ultimul copil. Femeia s-a recăsătorit și a mai născut un băiețel din prima căsătorie. Micuțul suferă de o boală gravă și anume de Hidrocefalie, o maladie ce-i afectează creierul.

ADRIANA BULGARU, locuitoare a satului Racovăț, raionul Soroca: „Nu știu, parcă l-am născut normal, sănătos. Eu, când am rămas însărcinată cu al treilea copil, m-am cunoscut cu al doilea bărbat. A fost operat, prin ianuarie, februarie am venit acasă, am fost și am stat aproape o lună de zile în spital și niciun efect. De atunci, am fost la neurolog, m-a trimis și aici la spital. Eu recunosc că m-o trimis la Mama și Copilul, dar vă dați seama, eu eram însărcinată când eram cu el, înțelegeți, îmi era greu să ajung de aici, de la Soroca să mă duc la Chișinău”.

Mariajul Adrianei nu a durat mult nici cu cel de-al doilea bărbat, iar acum, are în grijă patru copii. Trei sunt din prima căsătorie, iar unul de la al doilea concubin. În plin sezon de iarnă, Adriana cu puii ei nu au lemne de foc și nici produse alimentare.

ADRIANA BULGARU, locuitoare a satului Racovăț, raionul Soroca: „Mai am aici la dos vreo două crengi, dar tot le tăiem, când nu pot, când singură nu pot mai iau din pensia la băieți și mai plătesc câte un om sau o femeie și vine și mai taie din crengi. Vă dați seama cu doi e greu tare, dar ce să fac nu mă dau bătută”.

Pe lângă toate acestea, tânăra spune că mai are probleme și cu cel de-al doilea concubin. Deși nu mai stau împreună, acesta vine la ea și aplică violența. Adriana spune că de nenumărate ori sa adresat poliției dar nu se rezolvă nimic.

În momentul filmărilor, bărbatul a încojurat casă și stătea de pândă. Nu am reușit să discutăm cu el, deoarece a fugit când ne-a zărit.

Am sunat la polițistul de sector din localitate, dar acesta a refuzat să discute cu noi. Tânăra ne-a dat și numărul de telefon a procurorului din Criuleni, el ne-a spus că bărbatul este fugar și că a comis un furt în raion.

IVAN RĂPEȘCU, procuror: „Eu în general cu dumneaei nu am vorbit, am vorbit o singură dată. Am informat-o, am întrebat-o despre adresa la domiciliului a soțului, polițistul de sector m-a informat că nu se află la domiciliu și eu am sunat ca ea să confirma dacă se află sau nu la domiciliu. Dumneei ne-a confirmat și ne-a spus că noi trăim împreună, avem copil împreună dar nu locuim, el este undeva la nord. Alte detalii nu mi-a comunicat, o bate nu o bate, aceasta este cu totul alt caz. Ea mi-a spus că mai are alte dosare soțul, dar la noi el este în căutare și examinăm dosarul în lipsa lui. Și este pe furt, nu-i legat de nici o infracțiune cu soția sau altceva.
– Dacă va fi prins, ce riscă bărbatul?
– Reeșind din infracțiunea 186, aliniatul 2, până la patru ani de închisoare riscă”.

Nu am putut discuta cu primarul din localitate. În momentul filmărilor, nu se afla la primărie, iar la apelurile noastre, edilul nu a răspuns.

Reprezentanții Centrului de Asistenţă Socială din Racovăț susțin că Adriana este ajutată tot timpul, atunci când există posibilitate.

ANASTASIA BRANIȘTE, asistentul social a satului Racovăț: „Este o familie social vulnerabilă cu patru copii, dintre care unu are un grad sever de dizabilitate, este căsătorită și am înțeles că merge o judecată vrea să divorțeze, că sunt probleme acolo. Soțul este conflictual, bătăuș, Familia beneficiază de ajutor social și de compensația monetară de 800 de lei pe iarnă, și compensația la transport care se dă tot pentru copil. Și tot au beneficiat de 3000 sau 5000 au fost acuma ca patru categorii, adica are copil cu grad sever de dizabilitate. Este familie normală, nu este de aceea cu alcool, nu au fost probleme, copii se spală, au frecventat grădinița permanent. Ea un timp a fost în alt raion, Florești câteva luni, apoi s-a luat casă și sa întors înapoi. Soțul la ea este conflictual, ea are la poliție o donație de protecție, este violență”.

Orice ajutor pentru această familie înseamnă foarte mult, în condițiile în care toate cele necesare costă scump pentru cele cinci suflete.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE