6.6 C
Chișinău

Protestele transportatorilor și fermierilor români au intrat în a patra zi: Guvernul de la București a programat sâmbătă 4 runde de discuții, dar delegații protestatarilor nu au venit

Transportatorii și fermierii au intrat în a patra zi de proteste, iar Guvernul a programat sâmbătă întâlniri cu aceștia la trei ministere și la ASF, după ce discuțiile de vineri, inclusiv cu premierul Ciolacu, nu au adus niciun rezultat concret. Vehiculele aduse de protestatari continuă să creeze probleme de circulație la marginea Bucureștiului, transmite Hotnews.ro. 

UPDATE 15:07 Delegaţia transportatorilor şi fermierilor nu s-a prezentat la întâlnirea programată sâmbătă, la ora 13:00, la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, au anunţat reprezentanţii ministerului, care au reiterat invitaţia pentru ora 18:00. „Astăzi, la ora 13:00, au fost aşteptaţi, la sediul MTI, reprezentanţii lor de către o echipă formată din: ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu; directorul general al CNAIR, Cristian Pistol; directorul general al ARR (Autoritatea Rutieră Română n.r), Dorin Ştefan; directorul general ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier n.r), Tudor Nişulescu; directorul Direcţie de Transport Rutier (din cadrul MTI), Adriana Kalapis; consilierul de stat din cadrul Cancelariei prim-ministrului, Minel Ivaşcu. Din motive care nu ne sunt cunoscute, delegaţia acestora nu s-a prezentat la întâlnire. Reiterăm public invitaţia pentru astăzi, ora 18:00″, au precizat reprezentanţii MTI.

UPDATE 14:19 În apropiere de Bucureşti, coloane de autovehicule de mare tonaj sunt în zona localităţii Afumaţi. În judeţul Teleorman, şoferii au pornit spre Capitală cu TIR-uri, tractoare dar şi cu autovehicule. În Suceava sunt anunţate proteste pentru după amiaza zilei, iar Jandarmeria a instituit baraje pe drumuri pentru a nu permite intrarea în oraş a utilajelor agricole. „În Afumaţi sunt încolonate camioane, pregătite să reintre pe drum. Am informaţii că unii colegi din ţară vin din nou spre Bucureşti, alţii vor protesta în zona localităţilor lor. Ce pot să vă spun este că eu acum mă îndrept spre Afumaţi şi că, da, se poate vorbi despre a patra zi de protest”, a declarat, pentru News.ro, unul dintre participanţii la acţiunile de protest din zona Capitalei.

UPDATE 12:14 Transportatorii au blocat sâmbătă intrări în municipiile reședință de județ Craiova și Alexandria, potrivit Digi24.
„În continuarea dialogului cu transportatorii și fermierii care protestează pe Centura Capitalei și în țară, Guvernul României le-a transmis reprezentanților transportatorilor și fermierilor un calendar de discuții cu miniștrii și reprezentanții unor instituții publice, cu care să discute pe fiecare domeniu în parte revendicările solicitate”, a transmis sâmbătă dimineață Palatul Victoria.

„Guvernul își probează astfel disponibilitatea de a găsi soluții concrete în cazul problemelor legitime ridicate de transportatori și fermieri”, se spune într-un comunicat de presă al Executivului.

„Noi nu ne asociem cu niciun partid politic, suntem persoane independente, protestatari, suntem oameni care au ajuns la limita răbdării”, a spus unul dintre reprezentanții protestatarilor.

De asemenea, protestatarii au acuzat sâmbătă Jandarmeria că a permis infiltrarea unor provocatori printre ei.

„Noi nu am blocat absolut nimic, nu am venit să facem dezastru în București, vrem doar să fim ascultați. Dar Jandarmeria a lăsat să se infiltreze, au lăsat să patruleze împreună cu Jandarmeria protestatari cu drapelul României, cu stema decupată, au lăsat oameni de la asociații și de la partide care sunt infiltrați printre ei, au lăsat oameni de la galeriile sportive provocatori. După ce noi, fermierii și transportatorii ne-am retras la utilaje, au rămas acei oameni încă o oră sau chiar două, au făcut dezastru în stradă și nu a intervenit nimeni. Jandarmeria nu-și face treaba.”, a afirmat sâmbătă unul dintre reprezentanții protestatarilor.

S-au întâlnit cu Ciolacu, dar continuă protestele
Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții transportatorilor și fermierilor, în care au fost analizate problemele semnalate de reprezentanții celor două sectoare de activitate.

Liderii protestatarilor au prezentat guvernului o listă cu 40 de revendicări. Discuțiile purtate cu premierul nu i-au convins și au anunțat continuarea protestelor.

Ciolacu spune că a fost stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele și instituțiile cu atribuții în soluționarea unora dintre aspectele discutate în cadrul întâlnirii:

Luni, 15 ianuarie, se va reuni primul grup de lucru pe problematica agriculturii, la care vor participa și reprezentanții ministerelor cu atribuții în domeniu.
Marți, 16 ianuarie, va avea loc o întâlnire pe problematica transporturilor, de asemenea, cu participarea reprezentanților ministerelor cu atribuții în domeniu.
Miercuri, 17 ianuarie, va avea loc grupul de lucru pe problematica asigurărilor de răspundere civilă auto.

Prefect: Revendicările lor nu se pot rezolva de pe o zi pe alta
Revendicările transportatorilor şi fermierilor sunt complexe, nu se pot rezolva de la o zi la alta, a declarat prefectul Capitalei, Rareş Hopincă.

„Am intrat într-un cadru de dialog (…), sunt 22 de puncte, dar fiecare punct are mai multe subpuncte. Aceste revendicări au fost prezentate primului-ministru al României, s-a stabilit un program de lucru pentru analiza acestora şi pentru soluţionarea lor, dar trebuie să înţelegem următorul lucru – ele sunt solicitări complexe.

Nu sunt măsuri care se pot rezolva de la o zi la alta, pentru că ţin de atribuţiile şi de responsabilitatea mai multor instituţii ale statului”, a declarat Rareş Hopincă, vineri, la România TV.

Sunt unele „probleme sistemice”, care trenează de zeci de ani, a adăugat el.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE