12.2 C
Chișinău

„Represiuni administrative aspre împotriva NordGaz Furnizare”. Decizia ANRE de suspendare a licenței, dur criticată de ex-ministrul Economiei

„NordGaz Furnizare” a fost supusă unor represiuni aspre pentru a nu-și putea exercita activitatea. Astfel a comentat ex-ministrul Economiei, Octavian Calmîc, decizia ANRE de a lăsa compania fără licență de activitate pe o perioadă de 3 luni.

OCTAVIAN CALMÎC, ex-ministru al Economiei: Noul management al acestei companii a făcut investiții masive atât în sedii cât și în personal, și au dorit să dezvolte o afacere pe o piață liberalizată. Din păcate, în ultimele luni s-au luat toate măsurile posibile și imposibile de represiuni administrative. Jumătate de Guvern era preocupat de activitatea acestui operator independent, și toate companiile care au poziție dominantă pe această piață au făcut presiuni și au făcut plângeri, ca într-un final, reglementatorul să stabilească două motive de suspendare a licenței pe 3 luni, care, conform legii nu reprezintă motive pentru astfel de acțiune. Vorbim de scoaterea din rețeaua de gaze a 19 metri cubi, tratată ca dezechilibru. Și al doilea motiv – lipsa unei înregistrări într-un registru care este un element mai mult birocratic decât de esență.

Ministrul mai spune că dacă într-adevăr compania ar fi avut probleme în actele întocmite, nu ar fi putut achiziționa gaz de pe piața angro din străinătate.

OCTAVIAN CALMÎC, ex-ministru al Economiei: Acest operator a făcut achiziția pe piața externă angro. Deci, el a avut toate actele, a lansat toate garanțiile financiare, inclusiv la transportatorul moldovean care se numește Vestmoldtransgaz, care este o subsidiară a României, care cunoaște foarte bine aceste reguli, și mă îngrijorează că ei au nimerit în capcana acestui joc al concurenței neloiale. Sigur că în instanțele noastre de judecată acest proces se va tergiversa și aceste 3 luni vor trece curând și ei vor intra în această piață, în speranța că nu vor fi și alte bariere și presiuni asupra dânșilor.

Mai mult, suspendarea neîntemeiată a licenței NordGaz Furnizare este un mesaj prost pentru investitori și un semnal de alarmă pentru Bruxelles, mai spune expertul.

OCTAVIAN CALMÎC, ex-ministru al Economiei: Acesta este un mesaj prost pentru toți ceilalți care vor să intre pe piața energetică din R. Moldova. Sunt foarte multe companii, chiar dacă piața noastră-i mică, vor să aibă în portofoliul lor și o reprezentare în țara noastră. Și aici vorbim nu numai de gaz, vorbim și de energia electrică, vorbim și de celelalte produse, energie regenerabilă, domenii care, într-un fel sau altul încearcă să se monopolizeze. Dar lucrurile acestea nu stau în picioare dacă într-adevăr dorim să implementăm niște practici europene. Și aici, cred că, urmează să vină și o replică dură și mult-așteptată din partea Secretariatului Comunității Energetice. Mesajele acestea când sunt câțiva jucători independenți pe piață și merg în instanțe de judecată internaționalee, trebuie să fie un semnal atât pentru Bruxelles cât și pentru celelalte capitale.

Nici reprezentanții actualei guvernări, nici responsabilii de la ANRE nu au comentat aceste declarații.

Amintim că, Nordgaz Furnizare s-a angajat să livreze gaz consumatorilor cu 10 lei per metru cub.

Însă, în data de 22 decembrie, ANRE a suspendat licența companiei pentru un termen de 3 luni.

Decizia a fost emisă în baza sesizării din partea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Vestmoltransgaz” care a informat că, deși furnizorul „Nordgaz Furnizare” S.R.L. încă nu dispune de cantități de gaze injectate sau rezervate în sistemul național al gazelor naturale, acesta a început livrarea neautorizată a gazelor naturale către consumatorii săi, extrăgând volumele din sistemul gazier al Republicii Moldova.

De cealaltă parte, NordGaz Furnizare spune că „inacțiunea VESTMOLDTRANSGAZ a condus la formarea unui dezechilibru în sistemul de transport al gazelor din Republica Moldova în cantitate de 19 metri cubi de gaze”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE