12.2 C
Chișinău

Cazuri șocante la Centrul pentru persoane cu dizabilități Cocieri: Doi pacienți ar fi fost violați

Un bărbat și o femeie, internați la Centrul de Plasament pentru persoanele cu dizabilități de la Cocieri au devenit victime ale unor cazuri de viol, iar modul de investigație a fost „discriminatoriu”, cu grave lacune și deficiențe în la capitolul protecția acestora. Cazurile au fost examinate de Avocatului Poporului, care a elaborat un raport cu recomandări și concluzii, transmite Unimedia.INFO.

Potrivit raportului Avocatului Poporului, în perioada 20.02.2023 – 24.02.2023 au fost comise două acte sexuale neconsimțite, unul dintre care în forme perverse asupra unui bărbat și altul de către un localnic asupra unei femei, ambele victime aflate în plasamentul Centrului pentru persoane cu dizabilități din comuna Cocieri.

Administrația Centrului de Plasament Cocieri a inițiat o anchetă internă și a sesizat organele de drept.

La 21 martie 2023, CPTPD Cocieri a expediat în adresa Avocatului Poporului, organelor de drept și ANAS, rezultatele preliminare ale anchetei interne.

Comisia multidisciplinară în domeniul social din cadrul Centrului s-a expus succint cu privire la ambele cazuri de viol.

„Informațiile preliminare examinate de OAP (Oficiul Avocatului Poporului), au sugerat o bănuială rezonabilă de rele tratamente față de beneficiarii CPTPD Cocieri, inclusiv constatând lipsa mecanismelor de prevenire a cazurilor de viol cât și încălcarea principiilor de confidențialitate și protecție a victimelor la inițierea anchetei interne. În special, circumstanțele cauzei indicau asupra:

(i) alegații de rele tratamente față de rezidenți și hărțuire sexuală față de unii dintre aceștia; (ii) lipsa sau insuficiența protecției și supravegherii adecvate a beneficiarilor aflați în plasamentul Centrelor împotriva abuzurilor din partea altor beneficiari;

(iii) protocoalele operaționale, cât și Regulamentele interne ce nu prevăd suficiente garanții și mecanisme de prevenire a formelor de violență în Centrele de plasament temporar”, se arată în raportul special.

Date din anchetă. Primul caz:

La 26 februarie 2023, ora 16:32, Serviciul 112 a fost sesizat prin apel telefonic de către rezidenta M.A., care a comunicat că a fost violată de un cetățean, la 20 februarie 2023, în locuința unei prietene din Cocieri.

Victima a fost plasată în Centru în 2018, însă aceasta deseori evada, se menționează în raport.

După înregistrarea apelului, la fața locului a intervenit SUP a IP Dubăsari. Urmare a audierii primare M.A. a refuzat să depună plângere și a declarat că se afla în stare de ebrietate și că a efectuat un apel fals, la îndemnul prietenei, care era în conflict cu persoana acuzată inițial. Femeia a depus o cerere prin care a solicitat încetarea examinării cazului înregistrat în baza apelului 112 în aceeași zi.

Din informația prezentată de IP Dubăsari la audierea presupusului violator, acesta a declarat precum că „niciodată nu a săvârșit act de viol asupra cet. M.A.”.

Poliția a încercat să o audieze și pe prietena femeii, în ziua apelului, însă aceasta s-a dovedit a fi prea beată ca să facă declarații.

Date din anchetă. Al doilea caz:

La 27 februarie 2023, rudele beneficiarului U.A., a.n.1970, (sex masculin), s-au adresat cu o plângere la CPTPD Cocieri, precum că U.A. a fost supus raporturilor sexuale în formă perversă fără acordul lui de către alți doi rezidenți din cadrul CPTPD Cocieri la 24 februarie 2023. Bărbatul este plasat la Centrul e la Cocieri din 2010.

Conducerea Centrului a sesizat poliția și a inițiat o anchetă internă.

La audierile din cadrul comisiei multidisciplinare, bărbatul a confirmat că a fost abuzat sexual de alți doi pacienți, iar unul dintre cei vizați ar fi recunoscut că la supus pe U.A la acțiuni perverse fără acordul lui. U.A și agresorii locuiau în același dormitor comun.

Infermierile, audiate de Comisie, au explicat că în timpul turei de noapte din 24 februarie 2023 nu au înregistrat plângeri sau conflicte din partea celor trei rezidenți. Comisia socială a decis raportarea către Ombudsman a cazului; transferarea beneficiarului U.A., în altă secție pentru protejarea acestuia, oferirea transportului pentru transportarea celor trei beneficiari la Centrul de Medicină Legală din Chișinău și desfășurarea ședinței de informare pentru beneficiarii Centrului cu privire la riscul abuzurilor de toate tipurile.

Chiar dacă a fost transferat în altă Secție, U.A, a continuat să interacționeze cu abuzatorii săi din sectorul locativ.

IP Dubăsari a inițiat un proces penal pe caz.

Concluzii din Raportul Avocatului Poporului:

În ambele spețe, CPTPD Cocieri și IP Dubăsari au reacționat rapid, dar diferit la sesizări, din momentul în care au aflat sau au fost informate despre presupusele acte de viol.

În cazul victimei nr.1, aceasta nu și-a susținut declarațiile în fața ambelor autorități (indicând că ar fi glumit). Aceasta, în opinia noastră, a fost expusă unor forme de umilire la audieri, prin supunerea la testul „Dragher” și ascultarea ei în fața unei comisii cu mandat neclar. Iar, în al doilea caz, autoritățile au reacționat, doar după ce au obținut declarațiile unuia dintre agresori expuse în fața aceleași comisii sociale a CPTPD Cocieri.

Mai mult, modul în care autoritățile au reacționat față de declarațiile victimei-femei și declarațiile victimei-bărbat par a fi discriminatorii și în defavoarea victimei-femeie. Aparent, ambii actori publici și-au concetrat eforturile în a identifica dacă ambele victime, în special victima-femeie spune „adevărul” sau „minte” despre presupusul viol.

Spre exemplu, declarațiile victimei nr.1 – nu au fost probe îndeajuns pentru a fi clasificate ca fiind probatorii nesupunerii acesteia unui act de viol sau unui act sexual/abuz sexual. Or, fiind în stare de vulnerabilitate amplificată de starea de ebrietate aceasta putea nici să nu conștientizeze cele relatate. În același timp, declarațiile victimei nr.2 au stat la baza inițierii urmăririi penale.

„În continuare, observăm că ambele victime nu au beneficiat de suport, examinare și asistență din partea medicului ginecolog, reabilitare și consiliere psihologică și juridică – ca instrumente obligatorii pentru victimele violenței garantate de legislația procesual-penală. Opinăm că, deși legislația prevede garanții pentru victimele violenței, în practică, în ambele cazuri, nu ar fi fost aplicate instrumentele sus-menționate. Aici, reamintim că, victimele sunt persoane cu nevoi speciale, unde sarcina de protecție a acestora este mult mai mare, comparativ cu celelalte persoane. Rămâne neclar, de ce poliția nu ar fi reușit să audieze presupusul violator în cazul victimei nr.1 și a martorului principal, și a rudelor victimei nr.2, care ar fi sesizat despre caz. La fel, este neclar, care au fost indiciile care au favorizat autoritățile să inițieze procesul penal, doar după o audiere de fațadă a presupușilor agresori ai victimei nr.2”, se mai arată în raport.

Recomandările Avocatului Poporului:

Avocatul Poporului a înaintat un total de 26 de recomandări către autoritățile competente, inclusiv Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională de Asistență Socială și Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General de Poliție și Inspectoratul de Poliție Dubăsari.

Avocatul Poporului va monitoriza desfășurarea urmăririi penale în ambele cazuri și implementarea recomandărilor, insistând asupra necesității unei abordări proactive și eficiente pentru protecția tuturor victimelor, indiferent de capacitățile lor mentale.

În final, Avocatul Poporului subliniază imperativul renunțării la practica de a evalua autenticitatea declarațiilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și îndeamnă organele de drept și instituțiile rezidențiale să acționeze prompt și responsabil în astfel de cazuri, asigurând un tratament adecvat și substanțial tuturor victimelor.

Raportul în întregime poate fi accesat aici.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE