18.3 C
Chișinău

Epopeea salariilor asistenților personali din Capitală, continuă. Ministrul Muncii spune că Primăria are suficienți bani pentru a achita lefurile. Cum răspund autoritățile municipale | VIDEO

Primăria Chișinău trebuie să identifice bani pentru a achita salariile asistenților personali din municipiu. Declarația aparține ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, după ce în presa s-a vehiculat că aceștia riscă să rămână fără lucru, deoarece municipalitatea nu are resurse.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale susține că municipiul Chişinău şi Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia nu au fost incluse în reforma sistemului de asistenţă socială „RESTART”, care prevede că toți asistenții sociali sunt plătiți din bugetul de stat, cu excepția celor din Chișinău și Găgăuzia, pe motiv că bugetele celor două regiuni au bani suficienți pentru a plăti salariile asistenților personali.

Astfel, salarizarea acestor categorii de persoane a fost pusă pe seama autorităților locale.

Reprezentanții Primăriei Chișinău susțin însă că nu au resurse financiare suficiente.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Pentru mine este complicat să înţeleg cum municipalitatea Chişinău, cu un buget de peste şase miliarde de lei nu poate identifica resurse necesare peste 390 de persoane. În aceste unităţi administrativ teritoriale există capacitatea financiară. Deci există resurse finaciare proprii pe care pot să le utilizeze. În Găgăuzia nu am văzut mesaje sau comunicare prin care ei identifică anumite bariere”.

Consilierul pe comunicare al primarului capitalei ne-a spus însă că au fost delegate atribuții din domeniul social, inclusiv regionale, municipiului Chișinău, fără alocări de mijloace financiare pentru acoperirea cheltuielilor suportate în procesul de realizare a acestora.

„Ne propunem să punem capăt inechității și discriminării și Primăria va cere Parlamentului ca 50 la sută din contribuțiile Capitalei la Bugetul de Stat să rămână în municipiul Chișinău. Va fi lansată și o petiție în acest sens, prin care chemăm locuitorii orașului să susțină această inițiativă, care ulterior să devină proiect de lege. Astăzi, mun. Chișinău contribuie cu 23 de miliarde de lei în bugetul național, însă înapoi revin 2,8 miliarde, doar 13 la sută, plus transferurile cu destinație specială,” a declarat Natalia Ixari pentru Canal 5.

Menționăm că, până la sfârșitul anului trecut, de serviciile sociale erau responsabile autoritățile publice locale, dar din 1 ianuarie curent, cu excepția municipiului Chişinău şi Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, de acest serviciu este responsabil Guvernul, care a preconizat pentru asta suma de 200 de milioane de lei.

Potrivit datelor, în total, în țară sunt aproximativ 7200 de asistenți personali. Salariul net al unui asistent personal ajunge la 4900 de lei lunar.

Disputa între Primărie și Guvern a început după ce edilul capitalei a anunțat că optimizează cheltuielile pentru asistenții personali, dar și pentru școli, care dispun de grupe cu program prelungit, motivând că Guvernul a tăiat din bugetul capitalei.

În reacție, Ministerul Finanțelor a anunțat că în bugetul de stat pe anul 2024, nu s-a redus cuantumul contribuțiilor la bugetul municipal al municipiului Chișinău, ci, pe dimpotrivă, a fost majorat cu aproximativ 39,5 milioane lei.

Consilierii PAS din CMC au protestat la Primăriei cerând ca autoritățile să identifice banii necesari. În reprlică, primarul a propus să li se ofere manifestanților lopeți, pentru a ajuta la curățarea zăpezii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE