10.5 C
Chișinău

R. Moldova, penultimul loc în topul armatelor lumii! România – o forță în regiune, peste Bulgaria și Ungaria

Republica Moldova se află, la propriu, la coada clasamentului mondial a celor mai puternice Armate din lume în 2024, alcătuit în fiecare an de compania Global Firepower. Republica Moldova ocupă poziția 144 din 145. Doar Butanul are o armată mai slabă decât cea a Republicii Moldova, scrie Ziua.MD.

Moldova a fost inclusă pentru prima dată în clasament în 2019. Atunci, aceasta a intrat direct pe poziția 103. Anul trecut, Republica Moldova s-a clasat pe locul 143.

În același clasament, Armata României ocupă poziția 47 din 145 de state analizate, scrie defenseromania.ro. Jurnaliștii români menționează faptul că în clasamentul publicat recent, Global Firepower nu ține cont de cele 32 de avioane de luptă F-16 pe care România le-a achiziționat din Norvegia. Nu în ultimul rând în contextul invadării Ucrainei de către Federația Rusă, multe alte state s-au întărit, lucru care explică din nou poziția, mai scrie sursa citată.

Fără nicio surpriză, clasamentul e dominat în continuare de Statele Unite ale Americii, fiind pe locul 1, la mare distanță de restul țărilor. Cei de la Global Firepower plasează în continuare Rusia pe locul 2, în pofida războiului împotriva Ucrainei, urmată de China pe poziția a 3-a. Marea Britanie e pe 7, Turcia pe 8, Franța pe 11 , Israelul pe 17, Germania pe 19 și Spania pe 20.

Modul în care e alcătuit clasamentul este unul complex. Potrivit sursei citate, experții de la Global Firepower țin cont nu doar de tehnica militară și procesul de înzestrare, dar și de mulți alți factori precum situația financiară ale țărilor analizate, demografia acestora, deficitul, infrastructura de transport și multe altele.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE