18.3 C
Chișinău

Consecințele ninsorii, încă se fac simțite: Ministerul Energiei avertizează că există riscul ruperii liniilor de electricitate, din cauza temperaturilor scăzute și a gheții depuse | VIDEO

Încă se fac simțite consecințele ninsorii din ultimele zile. Cinci localități din raionul Rezina rămân parțial deconectate de la energia electrică, anunță IGSU. Operatorul sistemului de distribuție a energiei electrice explică situația prin faptul că pe tronsoanele spre cele cinci localități există mulți piloni avariați și conductoare rupte. Ministerul Energiei avertizează la rândul său că riscul ruperii liniilor de electricitate există și în alte zone ale țării, din cauza temperaturilor scăzute și a gheții depuse.

Localitățile care stau și acum fără curent sunt Lalova, Cuizăuca, Otac, Bușăuca și Roșcani.

IGSU menționează că echipele specializate muncesc pentru reconectarea gospodăriilor.

Între timp, Administrația de Stat a Drumurilor afirmă că, aproape 400 de drumari cu peste 400 de utilaje au împrăștiat pe drumuri circa 3200 de tone de material antiderapant, iar salvatorii au scos 31 de mașini rămase blocate în nămeții de pe traseele naționale.

LILIANA PUȘCAȘU, purtătoarea de cuvânt a IGSU: „Cele mai multe misiuni au fost realizate de salvatori în Chișinău, Hîncești, Nisporeni, Orhei, Ialoveni, Ungheni și Cantemir. În continuare situația din țară este monitorizată de autorități. Circulația rutieră pe drumurile naționale este asigurată în condiții de iarnă. La moment drumurile naționale nu sunt blocate. Cu acces dificil mai rămân drumuri regionale pe tronsonul Bobeica, Ceadîr-Lunga, dar și Doina-Coștangalia din sudul țării”.

În şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul Dorin Recean a mulțumit angajaților implicați în lichidarea consecințelor cauzate de ninsorile abundente.

DORIN RECEAN, prim-ministru: „Eu vreau să mulțumesc şi instituțiilor care au lucrat în aceste zile destul de intensiv și, respectiv, au făcut circulația mai ușoară și posibilă pentru toată lumea. Eforturile au fost remarcabile şi încă o dată mulţumesc instituţiilor. De aici încolo, cum am zis, mai avem câteva zile de zăpadă și îndemn pe toată lumea să se bucure pentru acest lucru”.

Între timp, Ministerul Energiei anunță printr-un comunicat că Premier Energy Distribution a reușit realimentarea tuturor consumatorilor afectați de intemperiile din ultimele zile, cu excepția celor 1328 de abonați din raionul Rezina. Aceștia urmează a fi reconectate în curând, anunță instituția, care explică intervenția dificilă prin faptul că pe tronsoanele spre cele cinci localități există mulți piloni avariați și conductoare rupte.

De altfel, Ministerului Energiei previne că anumite zone din țară se află în continuare sub riscul ruperii firelor electrice, din cauza depunerii pe acestea a poleiului, chiciurii, dar şi din cauza temperaturilor scăzute.

În ceea ce privește procesul educațional, afectat de asemenea de intemperie, Ministerul Educației precizează că 1002 instituții de educație timpurie și de învățământ primar, gimnazial și liceal și-au prelungit vacanța de iarnă sau nu au activat în 9 decembrie, urmare a deciziilor adoptate de autoritățile publice locale. Cele mai multe dintre acestea – 293, sunt din municipiul Chișinău.

Alte 24 de școli din țară au desfășurat lecțiile în regim online.

În același timp, în unele raioane, școlile și-au reluat procesul educațional începând cu ziua de ieri, 9 ianuarie. Este vorba de Basarabeasca, Briceni, Cahul, Dondușeni, Drochia, Edineț, Hîncești, Ocnița, Rîșcani, Soroca și Găgăuzia.

Școlile care au prelungit vacanța vor stabili modalitatea de recuperare a orelor în comun cu autoritățile locale de specialitate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE