27.2 C
Chișinău

Fermierii Moldoveni suspectează un acord de cartel între petroliști – probleme cu ajutorul de motorină din România

Fermierii din Republica Moldova atrag atenția asupra unor bănuieli rezonabile privind un acord de cartel între companiile petroliere din țară. Acestea refuză să participe la licitațiile organizate de Agenția Rezerve Materiale a MAI pentru recepționarea, depozitarea și păstrarea ajutorului umanitar sub formă de motorină destinat agricultorilor afectați de seceta din 2022, scrie bani.md.

Fermierii amenință cu sesizarea Consiliului Concurenței și solicită Guvernului de la Chișinău să acționeze responsabil în rezolvarea acestei probleme care persistă de peste 13 luni.

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, semnalează că întârzierea în distribuirea motorinei este inacceptabilă, iar suspiciunile privind un acord de cartel între companiile petroliere și Agenția Rezerve Materiale devin tot mai puternice.

Slusari adaugă că, în cazul în care situația nu se rezolvă în săptămânile următoare, fermierii vor fi nevoiți să cumpere motorină de la companiile petroliere pentru lucrările de primăvară, având de suferit în mod financiar. El subliniază că această problemă, în discuție de la noiembrie 2022, pare să fie mai mult decât o simplă chestiune tehnică.

În plus, reprezentantul fermierilor nu exclude sesizarea Consiliului Concurenței în cazul în care situația nu se ameliorează în următoarele săptămâni. Așteptările fermierilor și nevoia lor de a primi ajutorul umanitar de motorină cresc, iar responsabilitatea Guvernului este pusă sub semnul întrebării în această poveste care se prelungește de prea mult timp.

Guvernul propune alocarea din Fondul de rezervă a sumei de 1 milion de lei pentru facilitarea procesului de recepționare a celor 4000 de tone de motorină oferite de statul român. Cu toate acestea, fermierii rămân sceptici și cer acțiuni rapide și transparente pentru a depăși această impas.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE