39.2 C
Chișinău

Fermierii polonezi au blocat din nou traficul camioanelor la frontiera cu Ucraina

Cele patru principale puncte de frontieră între Polonia şi Ucraina era blocate joi pentru traficul camioanelor, agricultorii polonezi blocând după reluarea protestului lor şi ultimul punct de trecere, transmite France Presse, potrivit Agerpres, scrie digi24.ro.

„După o pauză în perioada sărbătorilor, am reluat în cursul dimineţii blocarea postului de frontieră Medyka, întrucât nu avem un acord scris cu guvernul” polonez, a declarat unul dintre organizatorii protestului, adăugând că, în lipsa unui acord cu guvernul lui Donald Tusk care să le satisfacă revendicările, blocarea acelui punct de trecere va continua până pe 3 februarie.

Celelalte trei principale puncte de frontieră între Polonia şi Ucraina sunt blocate de la începutul lunii noiembrie de protestul transportatorilor rutieri polonezi, care denunţă „concurenţa neloială” făcută de colegii lor ucraineni, care au primit permisiunea să opereze liber în Polonia şi în celelalte state din UE. „Discutăm cu guvernul (polonez), dar deocamdată fără rezultat”, a declarat un reprezentant al transportatorilor.

La fiecare din cele patru puncte de frontieră blocate de protestatari, aceştia permit numai trecerea a trei camioane pe oră, precum şi traficul vehiculelor de pasageri şi al transporturilor cu ajutoare umanitare şi militare destinate Ucrainei.

Pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, Bruxellesul a eliminat taxele vamale şi controalele de calitate pentru produsele agroalimentare importate din Ucraina, ceea ce a provocat căderea preţurilor la cereale şi alte produse alimentare sub costurile producătorilor agricoli locali, care şi-au văzut astfel afacerile afectate şi solicită compensaţii. La rândul lor, transportatorii rutieri polonezi cer restabilirea permiselor de intrare pentru transportatorii ucraineni, care au fost eliminate odată cu celelalte facilităţile economice acordate Ucrainei de către UE.

Noul premier polonez Donald Tusk a declarat miercuri că va încerca să convingă protestatarii „să nu folosească blocada ca metodă de a-şi apăra interesele” în timp ce în Ucraina se intensifică bombardamentele şi operaţiunile militare ruseşti. El le-a promis că în negocierile cu Ucraina va „face totul” pentru a le proteja interesele „în această concurenţă inegală”, dar le-a cerut să renunţe la acţiunea lor, susţinând că „argumentele noastre vor fi mai bine auzite atunci când Polonia nu va mai fi o ţară care blochează frontiera”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE