17.7 C
Chișinău

CNAM recomandă cetățenilor să procure polița de asigurare, până la sfârșitul lunii ianuarie: Cei care nu fac acest lucru, nu vor putea beneficia de servicii și vor achita amendă | VIDEO

Termenul de achitare a poliției de asigurare medicală este 31 martie, dar CNAM-ul recomandă ca prima să fie cumpărată până la sfârșitul lunii ianuarie. Compania Naţională de Asigurări în Medicină spune că face îndemnul pentru că documentul expiră anume la sfârșitul primei luni din an. Persoanele care nu fac acest lucru nu vor purtea beneficia de spitalizare, medicamente, servicii de urgență și alte intervenții.

Asigurarea medicală este obligatorie pentru fiecare cetățean. Persoanele care nu sunt angajate și nici nu fac parte din categoriile asigurate de stat trebuie să achite prima în sumă fixă în mod individual. Iar reprezentanții CNAM recomandă ca acest lucru să fie făcut în momentul în care termenul de valabilitate al documentului expiră.

MAIA RADILOV, șeful secției relații cu beneficiarii CNAM: „Asigurați-vă în ianuarie, pentru că, indiferent ce se întâmplă veți fi siguri că în orice zi veți putea beneficia de servicii medicale, de intervenții chirurgicale, de spitalizare gratuită și de o listă largă de medicamente compensate”.

După data de 31 martie, oricare dintre persoanele care achită prima în sumă fixă va trebui să plătească valoarea deplină, de 12 636 de lei. La aceasta se adaugă penalitățile, care constituie 12 lei și 64 de bani pentru fiecare zi de întârziere.

Persoanele care achită în sumă fixă până pe data de 31 martie beneficiază de preț redus.

MAIA RADILOV, șeful secției relații cu beneficiarii CNAM: „Cei care vor achita prima până la 31 martie, pot benificia de unele facilități. De exemplu deținătorii de teren agricol vor achita 1014 lei, întreprinzătorii individuali, fondatorii de gospodării individuali țărănești, deținătorii de patentă de întreprinzător 2028 de lei, iar cei care desfășoară activități independente vor achita 1622 de lei”.

Șefa Direcției relații cu beneficiarii a CNAM, Maia Radilov, ne mai spune că, potrivit unui simplu calcul, dacă achitați prima în luna iulie, va trebui să scoateți din bugetul dumneavoastră aproape 14 mii de lei.

MAIA RADILOV, șeful secției relații cu beneficiarii CNAM: „Cei care nu se asigură în termenul legal, vor plăti de la 1 aprilie, acei peste 12 mii de lei și o penalitate pentru fiecare zi de întârziere. Pentru fiecare zi de întârziere penalitatea constituie 12 lei și 64 de bani”.

Persoanele care nu trebuie să achite prima în sumă fixă sunt cele angajate, întrucât în cazul acestora asigurarea este plătită procentual, prin rețineri din salariu și alte venituri, iar pensionarii, copiii, elevii, gravidele, persoanele cu dizabilități și alte câteva categorii sunt asigurate de stat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE