Consiliul Superior al Procurorilor are un nou președinte. Este vorba de fostul agent guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Dumitru Obadă, care a fost ales prin vot secret. Obadă a fost singurul procuror care a depus cerere pentru șefia instituției.
Prima ședință a noilor membri CSP a fost convocată în baza ordinului procurorului general interimar, Ion Munteanu, care a și deschis ședința. Pe agendă a fost inclus un singur subiect, privind procedurile administrative aferent primei ședințe a Consiliului Superior al Procurorilor, prin urmare, alegerea președintelui. Procedura s-a desfășurat cu ușile închise.
VIORICA MARCUȚA, șefa aparatului CSP: „Ședința va fi declarată închise, deoarece procedura votului are un caracter secret”.
În urma deliberărilor, s-a anunțat că Dumitru Obadă a fost ales președinte al Consiliului Superior al Procurorilor.
RODICA CIOBANU, membru CSP: „Domnul Dumitru Obadă a acumulat 9 voturi. Al considera ales în calitate de președinte al CSP pentru un mandat de doi ani pe domnul Dumitru Obadă”.
Noul președinte al CSP a mulțumit pentru votul acordat.
DUMITRU OBADĂ, președintele CSP: „Este un semnal ferm din partea fiecăruia dintre voi că toți ne dorim schimbarea spre bine. Deci votul de astăzi și votul din 22 decembrie demonstrează încă o dată angajamentul pe care ni l-am asumat cu toții, să începem activitatea cu dreptul. Doamne ajută nouă în obiectivele, scopurile pe care ni le-am trasat. Este important să acționăm ca degetele unei mâini strânse într-un pumn care pot da o ripostă fermă oricăror provocări de ordin intern și extern”.
Ulterior, într-o declarație pentru presă, Obadă și-a anunțat prioritățile.
DUMITRU OBADĂ, președintele CSP: „Este extrem de important ca Consiliul să fie funcțional, iar pentru asta este nevoie de constituirea Colegiilor specializate, de evaluare și selecție a procurorilor – Colegiul de disciplină și etică, care să fie viabile și funcționale. Inspecția procurorilor trebuie constituită – acestea sunt mecanismele de bază care trebuie să fie funcționale cât de curând posibil”.
Dumitru Obadă are o experiență de peste 11 ani și a activat anterior în cadrul Procuraturii Generale, dar și la Procuratura Anticorupție. El a fost unicul candidat care a depus cererea pentru a deveni președinte al CSP. Noul președinte al CSP fost audiat de Comisia Pre Vetting pe 21 aprilie 2023 și a promovat evaluarea integrității financiare și etice a candidaților la funcția de membru în organul de autoadministrare a procurorilor.
Potrivit declarației de avere din 2022, Obadă a obținut un venit în valoare de peste 191 de mii de lei de la Procuratura Generală. Iar peste 474 de mii de lei este venitul obținut de către soția acestuia, la locul de muncă de bază. Totodată, Obadă a obținut și 6 978 EUR de la Consiliul Europei, dar și circa 59 de mii de lei din activitatea didactică, științifică și de creație.
Totodată, Obadă a declarat: un teren intravilan în valoare de peste 392 de mii de lei, un apartament cu suprafața de 44 m.p., în valoare de 246 500 lei; un apartament cu suprafața de 69,8 m.p., în valoare de 300 000 lei, o casă de locuit cu suprafața de 191,9 m.p., în valoare de 2 278 153 lei, în proprietate din anul 2017. Ulterior, în 2021, Obadă a primit ca donație un teren intravilan, altul extravilan și unul agricol. Tot în 2021, acestuia i-a fost donată o casă de locuit cu suprafața de 62,5 m.p., un garaj cu suprafața de 37 m.p., și un imobil cu suprafața de 13,2 m.p.
Obadă a mai declarat și un autoturism de model Toyota RAV 4 în valoare de 507 200 lei, în proprietate din anul 2020; camion Ford Transit fabricat în anul 2010, în valoare de 67 000 lei, un camion Ford Transit fabricat în anul 2013, în valoare de 107 000 lei; camion Ford Transit fabricat în anul 2010, în valoare de 107 000 lei; un autoturism de model Volvo XC 90 fabricat în anul 2014, în valoare de 400 000 lei, dar și un vehicul motorizat de model Honda fabricat în anul 2020, în valoare de 98 000 lei. Menționăm că CSP sau pe lung Consiliul Superior al Procurorilor asigură numirea, transferarea, promovarea în funcţie şi aplicarea măsuririlor disciplinare faţă de procurori.