22.2 C
Chișinău

Asociația „Părinți Solidari” este gata să iasă la proteste dacă autoritățile Capitalei nu vor anula decizia potrivit căreia școlile și liceele nu vor putea forma grupe cu program prelungit | VIDEO

Asociația „Părinți Solidari” s-a expus categoric împotriva deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău, potrivit căreia școlile și liceele capitalei nu vor putea forma grupe cu program prelungit. Potrivit primarului general, Ion Ceban, această decizie a fost cauzată de finanțarea insuficientă a municipalității de către Guvern. După cum a declarat edilul, primăria va trebui să reducă cheltuielile tuturor direcțiilor municipale cu aproximativ 10 la sută. Ulterior, activiștii Asociației Părinți Solidari au declarat că vor ieși la proteste dacă autoritățile municipale nu-și vor revedea decizia.

Reprezentanții Asociației ”Părinților Solidari” sunt revoltați de decizia Comisiei municipale Pentru Situații Excepționale pe care o consideră total greșită.

ALA REVENCO EA RU, șeful Asociației Părinților Solidari: „Părinții și profesorii primesc mesaje de la școală că după Anul Nou nu vor mai exista grupuri de zi cu program prelungit. Iar asta înseamnă practic închiderea acestora în mai multe instituții de învățământ. Vom lansa o petiție online mâine sau poimâine, cel târziu. 02:02 După asta, săptămâna viitoare, va avea loc o conferință de presă. Dacă până atunci problema nu va fi rezolvată, vom ieși la protest”.

Chișinăuienii, cu care a discutat echipa noastră de filmare, sunt și ei revoltați de această decizie. Potrivit acestora, mulți părinți vor trebui să stea acasă cu copiii sau să angajeze dădacă pentru ei.

ROMAN GUNIAVÂI, locuitor al municipiului Chișinău: „Sunt revoltat nu doar de reducerea grupelor cu program prelungit, ci în general de atitudinea autorităților locale față de această problemă. Pentru că vedem că Primăria cheltuie o grămadă de resurse pe diverse tipuri de concerte, în excursii în străinătate etc. Există unele aspecte pozitive, dar există și unele negative. Și când auziți că justificarea este optimizarea fondurilor, atunci probabil că ar trebui să optimizăm din alte surse și să nu economisim pe copiii noștri”.

La rândul său, șeful Direcției municipale Educație, Andrei Pavaloi a spus că grupele cu program prelungit sunt asigurate de mult de administrațiile locale, și existau doar în Chișinău, dar acum capitala nu are bani să le întrețină.

ANDREI PAVALOI, șeful Direcției generale, educație: „De exemplu, în 2023 suma pentru grupurile cu regim prelungit a fost de circa 72 milioane lei. Aceasta este o sumă destul de impresionantă pe care nu avem de unde să o obținem în 2024. În 2024, din păcate, nu avem sursele financiare necesare pentru a putea plăti aceste grupuri de prelungire pe cheltuiala primăriei”.

Potrivit lui Pavaloi, acum se elaborează un mecanism pentru înlocuirea acestor grupuri cu alte tipuri de activități extracurriculare, pentru a le permite elevilor să-și continue activitatea după lecții. Șeful Direcției municipale Educație a precizat că proiectul de ordin „privind optimizarea” grupelor de zi a fost transmis instituțiilor de învățământ din Capitală.

La rândul său, primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a spus că decizia de anulare a grupelor de zi a fost forțată. Primarul a remarcat că capitala aduce aproximativ 23 de miliarde de lei pe an la bugetul de stat, din care doar 2 miliarde 800 de milioane, sau aproximativ 13%, sunt lăsate de autoritățile centrale în vistieria municipală.

ION CEBAN, Primar general al municipiului Chișinău: „Din banii Chișinăului faceți astăzi să tăieți panglicile prin țară, iar la Chișinău, blocați resursele financiare. Nu trebuie să ne dați un ban în plus, lăsați ceea ce este a Chișinăului, 23 de miliarde pe conturi și nou, urmează să facem un oraș similar cu Viena în maxim 10 ani de zile. Declar cu toate responsabilitatea. Refuzul autorităților centrale de a redirecționa ceea ce de drept este a Primăriei mun. Chișinău, a chișinăuienilor, prin suport financiar nemijlocit, obligă autoritățile Capitalei să recurgă la aceste optimizări de cheltuieli în noul an”.

Deficitul bugetar al Chişinăului, conform primăriei, se ridică anul acesta la 1 miliard 300 milioane lei. Prin urmare, potrivit lui Ceban, cheltuielile vor trebui optimizate nu doar în domeniul educației, ci și al protecției sociale. Drept urmare, începând din ianuarie, mai multe categorii de cetățeni care au apelat la serviciile asistenților sociali personali riscă să rămână fără acest sprijin. În general, după cum a declarat primarul Capitalei, se preconizează optimizarea costurilor tuturor direcțiilor municipale cu aproximativ 10 la sută.

Ca răspuns la acuzațiile primarului Capitalei, Ministerul Finanțelor a publicat un mesaj conform căruia, în bugetul de stat pe anul 2024, cuantumul contribuțiilor la bugetul municipal al municipiului Chișinău nu a fost redus, ci dimpotrivă a fost majorat cu aproximativ 39,5 milioane lei.

Iar, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliul Municipal Chișinău au anunțat despre convocarea unei noi ședințe extraordinare a CMC și a chemat fracțiunile „la maturitate politică”. PAS a emis o declarație în acest sens, menționând că Ion Ceban vrea să închidă grupele cu program prelungit din clasele primare, sub așa-zisa „optimizare”, dar de fapt nu vrea alocarea a 60 mln lei și încearcă să lichideze aceste grupe. Primarul general nu a recaționat deocamdată la acuzațiile consilierilor municipali PAS, dar anterior a spus că această situație s-ar datora autorităților centrale care au tăiat din bugetul Capitalei, declarații respinse de Ministerul Finanțelor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE