11.2 C
Chișinău

Proiect de lege: Fumatul ar putea fi interzis pe teritoriul parcurilor de distracții, în zonele odihnă și agrement, în parcurile acvatice, dar și în preajma piscinelor | VIDEO

Fumatul ar putea fi interzis pe teritoriul parcurilor de distracții, în zonele odihnă și agrement, în parcurile acvatice, dar și în preajma piscinelor. Prevederile în acest sens se conțin într-un proiect de lege prezentat de Ministerul Sănătății pentru consultări publice. În document se mai spune că fumatul nu se va permite pe terasele localurilor de alimentație publică și pe terasele cluburilor de noapte, precum și în stațiile de alimentare cu produse petroliere.

Potrivit documentului, patronii de localuri vor trebui să se asigure de respectarea de către clienți a noilor norme.

Pe lângă asta, proiectul de lege stabilește cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor din tutun, inclusiv pentru pachetele de rezerve. La fel ca în cazul țigărilor obișnuite, cele electronice și produselor din plante pentru fumat vor avea pe ambalaj avertismente de sănătate.

În plus, legea va interzice prezentarea produselor din tutun, a dispozitivelor și accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora în materiale și programe video, audio, TV, a jocurilor de calculator nou create.

„La difuzarea unor materiale audiovizuale, inclusiv a filmelor TV și video, a programelor TV, video și de știri, care conțin scene cu produse din tutun și produse conexe, precum și scene cu procesul de consum al produselor menționate, se va asigura însoțirea lor cu avertismentul: „Fumatul dăunează grav sănătății dumneavoastră și a celor din jur și creează dependență”, se spune în document.

Proiectul prevede și modificarea semnului unic de interzicere a fumatului, conform recomandării Organizației Mondiale a Sănătății. Astfel, acesta va include o țigaretă aprinsă, un dispozitiv pentru încălzirea tutunului activat, o țigaretă electronică activată și o narghilea – toate amplasate într-un cerc roșu, barat de o linie roșie transversală.

În prezent acest semn include doar o țigaretă aprinsă barată de o linie roșie transversală.

Conform estimărilor, aproximativ 6 mii de persoane în Republica Moldova, adică 15% din totalul de decese înregistrate, mor prematur în fiecare an din cauza consumului de tutun.

Totodată, în ultimii ani, potrivit autorităților, este în creștere folosirii produselor de tutun încălzit și a țigărilor electronice, în special printre adolescenții din Republica Moldova. Deja în 2019, datele unui studiu realizat în rândul tinerilor arăta că 16,3% dintre adolescenți cu vârste cuprinse între 13-15 ani foloseau produse de tutun, inclusiv produse de tutun încălzit.

Conform aceluiași studiu, 12,7% dintre tinerii în vârsta de 13-15 ani foloseau țigări electronice.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE