21.6 C
Chișinău

Începe reexaminarea pensiilor pentru limita de vârstă: Ce categorii de persoane vor beneficia de recalculare | VIDEO

Începând cu 1 ianuarie 2024 începe reexaminarea pensiilor pentru limita de vârstă stabilite după 1 ianuarie 2019. Măsura vizează beneficiarii care au acumulat un stagiu de cotizare mai mare de 2 ani.

Totodată, se reexaminează pensiile de dizabilitate stabilite până la 1 ianuarie 2022, condiţia fiind ca persoanele au acumulat un stagiu de cotizare de la doi ani până la șapte ani. Pentru a depune cererile de reexaminare, beneficiarii pot utiliza serviciul electronic „e-Cerere. Reexaminare pensie”, accesibil pe pagina web oficială a CNAS și portalul guvernamental servicii.gov.md.

Cererile trebuie să conțină informații esențiale precum tipul pensiei solicitate pentru reexaminare, numărul de identificare și data nașterii beneficiarului. Cererile vor fi analizate în termen de 60 de zile de la data depunerii, iar pensiile reexaminare vor fi acordate începând cu luna următoare. Săptămâna trecută, ministrul Muncii și Protecției Sociale a declarat că deficitul în bugetul pensiilor în 2024 este de circa 30%.

Potrivit lui, situația creată este cauzată de lipsa forței de lucru și a muncii la negru și a menționat că Guvernul urmează să acopere lipsa banilor. În Republica Moldova există 675 de mii de pensionari.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE