28.2 C
Chișinău

Fumatul va fi interzis în stațiile PECO, pe terasele cluburilor și în parcurile de distracții

Fumatul va fi interzis pe teritoriul parcurilor de distracții, în zonele cu statut de zonă de odihnă și agrement atribuit de autoritățile publice locale, în parcurile acvatice, dar și în preajma piscinelor. De asemenea, fumatul nu se va permite pe terasele localurilor de alimentație publică și pe terasele cluburilor de noapte, precum și în stațiile de alimentare cu produse petroliere. Prevederile în acest sens se conțin într-un proiect de lege prezentat de Ministerul Sănătății pentru consultări publice, transmite Deschide.MD.

„Reglementarea respectivă este necesară pentru a asigura dreptul la un mediu fără fum, garantat de lege, în special în locurile vizitate cel mai frecvent de familiile cu copii. De asemenea se expune mai clar responsabilitatea angajatorilor, proprietarilor, managerilor spațiilor publice și ale locurilor de muncă să asigure respectarea normelor legale și un mediu fără fum de tutun la locurile de muncă și în spațiile aflate în gestiune”, menționează MS.

Noile prevederi stabilesc cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor din tutun, inclusiv pentru pachetele de rezerve pentru tutun încălzit, ce vor fi etichetate conform acelorași cerințe ca și pachetele de țigarete, inclusiv suprafața dedicată avertismentelor textuale și combinate. Or, pe pachetele de produse din tutun încălzit pe care actualmente se aplică doar avertismente textuale, după modificare vor fi aplicate avertismente de sănătate combinate. Și în cazul țigaretelor electronice și produselor din plante pentru fumat va fi obligatorie cerința privind suprafața laterală ocupată de avertismentul de sănătate textual până la 50%, așa cum este pentru produsele din tutun.

Legea va fi completată cu prevederi ce țin de interzicerea prezentării produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora în materiale și programe video, audio, TV, a jocurilor de calculator nou create. La difuzarea unor materiale audiovizuale, inclusiv a filmelor TV și video, a programelor TV, video și de știri, care conțin scene cu produse din tutun și produse conexe, precum și scene cu procesul de consum al produselor menționate, se va asigura însoțirea lor cu avertismentul: „Fumatul dăunează grav sănătății dumneavoastră și a celor din jur și creează dependență”.

Proiectul prevede și modificarea semnului unic de interzicere a fumatului, conform recomandării Organizației Mondiale a Sănătății. Astfel, acesta va include o țigaretă aprinsă, un dispozitiv pentru încălzirea tutunului activat, o țigaretă electronică activată și o narghilea – toate amplasate într-un cerc roșu, barat de o linie roșie transversală. În prezent acest semn include doar o țigaretă aprinsă barată de o linie roșie transversală.

„Această modificare este necesară pentru stabilirea că restricțiile privind fumatul includ nu doar fumatul țigaretelor convenționale, ci și a altor produse din tutun sau produse conexe noi, cu utilizarea dispozitivelor de încălzire și de livrare a nicotinei, ponderea consumului cărora este în creștere”, menționează autorii inițiativei legislative.

Autoritățile din sănătate atenționează că tutunul, sub orice formă de consum, are un impact devastator asupra sănătății populației. Conform estimărilor, aproximativ 6 mii de persoane în Republica Moldova (15% din totalul de decese înregistrate) mor prematur în fiecare an din cauza consumului de tutun. Totodată, în ultimii ani, marea îngrijorare a autorităților este determinată de creșterea folosirii produselor de tutun încălzit și a țigărilor electronice, în special printre adolescenții din Republica Moldova. Deja în 2019, datele unui studiu realizat în rândul tinerilor arăta că 16,3% dintre adolescenți cu vârste cuprinse între 13-15 ani foloseau produse de tutun, inclusiv produse de tutun încălzit. Conform aceluiași studiu, 12,7% dintre tinerii în vârsta de 13-15 ani foloseau țigări electronice.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE