27.2 C
Chișinău

Alertă de tsunami în Japonia, după un cutremur de 7,6. Oamenii au primit ordin de evacuare

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 7,6 a lovit luni dimineață Japonia și imediat după aceea a fost emisă o alertă de tsunami, transmite Digi24.RO.

ACTUALIZARE 10.10 Compania de energie electrică Hokuriku din Japonia a raportat că peste 36.000 de case au rămas fără curent electric imediat după cutremur. Televiziunea publică a afișat mesajul „EVACUAȚI”, scris cu majuscule, îndemnând locuitorii să fugă în zone mai înalte. Agenția de meteorologie a Coreei de Sud a avertizat că valuri de 0,3 m ar putea lovi coasta de est a țării, între orele 18:29 și 19:17, ora locală (09:29 – 10:17 GMT).

Știrea inițială: Potrivit UGS, seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, la ora locală 16:10 (9:10, ora României) şi s-a simţit inclusiv în capitala Tokyo. Seismul s-a produs în centrul arhipelagului. Este posibil ca undele să provoace valuri de până la 5 metri înălțime în Ishikawa.

Agenţia de Meteorologie din Japonia a emis o avertizare de tsunami care vizează regiunile costiere ale prefecturilor Ishikawa, Niigata şi Toyama. Alertă de tsunami în Japonia, după un cutremur de 7,6. Oamenii au primit ordin să fugă. Imagini cu distrugerile provocate de seism „Toţi locuitorii ar trebui să evacueze imediat şi să se îndrepte către altitudini mai mari”, a anunţat postul naţional de televiziune NHK, după ce cutremurul a lovit Noto din prefectura Ishikawa, în jurul orei locale 16:10 (07:10 GMT)

Valuri de peste 1 metru înălţime au lovit coasta oraşului Wajima din regiunea Ishikawa, a raportat postul NHK.

Clădirile au început să se balanseze în zona din jurul capitalei Tokyo, conform agenţiei DPA. În această regiune nu au fost raportate pagube sau victime la scurt timp după producerea cutremurului.

Compania Hokuriku Electric Power a declarat că verifică eventuale probleme apărute la centralele sale nucleare, conform NHK. Un purtător de cuvânt al Kansai Electric Power a declarat că în prezent nu există anomalii la centralele sale nucleare, dar compania monitorizează atent situaţia, relatează Reuters.

Intensitatea seismului a fost revizuită în urcare, după ce iniţial a fost anunţată magnitudinea preliminară 7,4. Serviciul seismologic al Statelor Unite (USGS) a anunţat o magnitudine de 7,4. Japonia este una dintre ţările cele mai expuse riscurilor seismice din lume. Un cutremur uriaş şi un tsunami au lovit nord-estul Japoniei la 11 martie 2011, devastând oraşe şi declanşând avarii şi scurgeri la centrala nucleară de la Fukushima.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE