-6.8 C
Chișinău

Grupele cu program prelungit pentru elevi și servicii de asistență socială din capitală, fără viitor în următorul an

Școlile din Chișinău ar putea să nu mai formeze grupe cu program prelungit pentru elevi, din noul an. Cel puțin asta reiese din decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău, din 29 decembrie. Mai mult, dacă nu vor fi găsiți bani, din 2024 mai multe categorii de persoane, care beneficiază de serviciul social „asistență personală”, riscă să rămână fără suport. Se întâmplă după ce CSE Chișinău a constatat că capitala riscă să se confrunte cu o situație excepțională, cu caracter socio-economic. Potrivit deciziei, situația ar fi cauză de acțiunile autorității publice centrale, pe care le califică „discriminatorii” și „ilegale”, transmite NewsMaker.MD.

Potrivit CSE Chișinău, în ultimii ani, povara financiară asupra bugetului municipal depășește suma de 1,3 miliarde de lei. Acest lucru se întâmplă, potrivit documentului, din cauza „diverselor decizii privind delegarea de competențe financiare suplimentare de către stat, prin intermediul Parlamentului, fără a se aloca și resursele financiare necesare” în acest scop.

Municipalitatea susține că în ultimii ani și-au asumat mai multe costuri pentru depășirea crizei generate de COVID-19, criza refugiaților, energetică sau cheltuielile suportate pentru a achita suportul salarial lunar în sumă de 1300 de lei angajaților din sistemul bugetar. Toate cheltuielile, care se ridică la peste un miliard de lei, potrivit documentului, au fost asigurate de primărie, fără alocarea mijloacelor bănești din partea statului.

„Analizând situația și povara asupra bugetului municipal cauzată de delegarea de competențe financiare suplimentare di partea statului, în lipsa alocațiilor financiare pentru anul bugetar 2024, se constată că există riscuri majore de reducere a capacității financiare în satisfacerea necesităților social-economice ale populației și dezvoltarea municipiului Chișinău”, se arată în decizia CSE Chișinău.

Potrivit actului, ținând cont că dreptul administrației publice locale de a menține anumite servicii din domeniul social „sunt condiționate” de existența mijloacelor financiare suficiente în bugetul local și în contextul „existenței riscului declanșării unei situații excepționale cu caracter socio-economic”, care poate avea impact asupra unui număr considerabil de persoane, CSE Chișinău a decis să oblige șefii direcțiilor de asistență medicală și social, precum și cea pentru protecția drepturilor copilului să efectueze evaluarea serviciului social „Asistență socială personală” în vederea formulării recomandărilor privind posibilitatea menținerii în continuare a acestui serviciu, în lipsa finanțării. Dacă necesitatea serviciului va fi „justificată obiectiv”, direcția se obligă să identifice, în regim de urgență măsurile necesare pentru menținerea serviciului „în limita bugetului disponibil”.

La fel, CSE Chișinău obligă direcția generală de Educație să „eficientizeze cheltuielile privind activitatea claselor/grupelor cu regim prelungit și a altor servicii educaționale, achitate din bugetul local.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE