17.7 C
Chișinău

Reacția Austriei la declarațiile de la București: Austria: Deschiderea spaţiului maritim şi aerian nu constituie o apartenenţă deplină la spaţiul Schengen | VIDEO

Austria a ţinut să reamintească ieri, că deschiderea spaţiului maritim şi aerian european pentru România şi Bulgaria nu constituie o apartenenţă deplină la spaţiul Schengen şi că nu a prezentat un calendar de implementare în acest sens, scrie presa română.

Potrivit agerpres.ro, „Schengen Air înseamnă că pasagerii care vin din România şi Bulgaria nu vor mai fi supuşi unui alt control al paşapoartelor decât cel al companiei aeriene la poarta de îmbarcare”, a explicat ministerul austriac de interne.

Dar „în prezent nu există negocieri privind aderarea” propriu-zisă şi, prin urmare, „nu există o dată” pentru punerea în practică, au declarat autorităţile de la Viena. Precizările lor vin după ce oficialii de la Bucureşti şi Sofia au anunţat alaltăieri seara că au ajuns la un acord cu Austria pentru a beneficia de libera circulaţie în spaţiul Schengen la nivel maritim şi aerian, problema frontierelor terestre fiind amânată pentru mai târziu.

Condiţiile puse de Viena pentru „Schengen Air” sunt creşterea operaţiunilor Frontex în Bulgaria, bani de la Comisia UE pentru o protecţie solidă a frontierelor externe, sporirea controalelor la frontierele terestre şi ca solicitanţii de azil să fie preluaţi de România şi Bulgaria. Amintim că Austria a blocat în 8 decembrie 2022 extinderea spaţiului Schengen la aceste două ţări, motivându-şi poziţia prin numărul mare de cereri de azil.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE