17.7 C
Chișinău

Ministrul Energiei spune că Moldova ar putea relua de la anul importul de gaz de la Gazprom | VIDEO

Moldova ar putea relua de la anul importul de gaz de la Gazprom și pentru malul drept al Nistrului. Despre asta a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unui club de presă, la tema liberalizării pieței gazelor naturale în Republica Moldova. El a declarat că dacă acest se va și întâmpla, atunci, doar din vară.

Potrivit lui Victor Parlicov, din luna mai, volumele de 5,7 milioane metri cubi pe zi, care acum merg la Tiraspoltransgaz, inclusiv pentru producerea de energie electrică de către MGRES, vor fi suficiente pentru ambele maluri ale Nistrului.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Începând cu luna mai, volumele de 5,7 milioane metri cubi pe zi sunt suficiente deja și pentru malul stâng, și pentru producerea energiei electrice, și inclusiv și pentru malul drept, noi putem să procurăm de acolo și acolo va fi luată o decizie foarte pragmatică fie noi o să cumpărăm gaze de la Gazprom, pentru că ele vor fi la preț foarte competitiv, fie dacă noi găsim gaze la preți mai ieftin, atunci care este raționamentul să le cumpărăm de la Gazprom?”.

Ministrul a reiterat că tarifele la gaze pentru consumatori nu se vor reduce în acest sezon rece.

Din 1 ianuarie 2024, Gazprom va livra gaze naturale companiei Moldovagaz la prețul de 380 USD pentru o mie de metri cubi, însă întregul volum va fi distribuit regiunii transnistrene. Compania de stat Energocom, care a procurat gaze naturale pe piața europeană, va vinde din 1 ianuarie gaze companiei Moldovagaz la prețul de 550 USD pentru o mie de m3.

Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreagul volum de metan a fost direcționat către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice.

În prezent, tariful pentru consumatorii casnici este de 18,06 lei pentru metrul cub.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE