8.2 C
Chișinău

Locuitorii capitalei, la cumpărături pentru masa festivă. Unii orășeni spun că sărbătoarea va fi modestă anul acesta, în timp ce vânzătorii din piețe se plâng pe puțini cumpărători | VIDEO

Salată de boeuf și răcituri, pârjoale și tradiţionala şubă ingredientele pentru toate aceste preparate tradiționale de Revelion s-au scumpit ușor. Locuitorii capitalei în aceste zile cumpără cele necesare pentru masa festivă. Unii orășeni i-au spus reporterului nostru că sărbătoarea din familia lor va fi modestă anul acesta, alții spun că nu vor economisi la produsele pentru o seară în sânul familiei și prietenilor. Iar vânzătorii din piețe se plâng că sunt mai puțini cumpărători anul acesta comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

Tejghelele cu carne sunt destul de aglomerate și aproape toți cei cu care am vorbit spun că cumpără cât pot. Mulți cumpărători susțin că neapărat vor pregăti mâncăruri tradiționale pentru masa de Anul Nou, dar nu deosebit de rafinate.

„Un pic mărişoare, dar asta e situația la sărbători. Răcituri, pârjoale și mai vedem care sunt tradiționale.

„Merg bine, mulţumim Domnului că oamenii îşi cumpără de toate câte puțin, care şi ce mâncare, mai mult mâncarea tradițională prevalează, răcitura, pârjoale. Preturile sunt accesibile, nu-s mărite cum erau, şi încă şi cu reduceri, uitaţi-vă ce preţuri, la pârjoale, la tochitură, la fripturică”.

În același timp, unii cumpărători se plâng că anul acesta vor fi nevoiți să renunțe la multe dintre preparatele obișnuite de sărbători – sunt prea scumpe.

„Cartofi fierți și cu şold și gata. O să ne limităm cu ceea ce dă Domnul”.

Alţi cumpărători sunt mulțumiți de prețurile la produse pentru masa de Revelion.

„Cacao, turtă dulce, maioneză, bastonaşe de crab. Salată Olivier, salată cu bastonaşe de crab, salată cu hering.
– Cum vă par prețurile?
– Normale”.

Mulți comercianți notează că numărul cumpărătorilor în Piața Centrală a scăzut față de anii precedenți.

„Este diferență față de anii trecuţi. S-au deschis multe magazine, piața mai cade câte un pic, dar, mă rog, aşa-i.
– Da ca prețuri anul trecut?
– Prețurile au rămas aceleași de vreo doi-trei ani, nu s-au schimbat. A rămas găina la acelaşi preț, pulpa”.

„Mai greu, lumea cumpără mai puțin.
– Da prețurile faţă de anul trecut?
– În anii precedenți era mai scump, dar anul acesta mai ieftin vindem, dar vânzarea merge foarte greu”.

Aglomerat era şi la rândurile cu fructe și legume, precum și la vitrinele cu dulciuri. Dar nici aici nu prea multe n-ai să cumperi, recunosc unii cumpărători. Și spun că cea mai modestă masă de Revelion din acest an va costa cel puțin 2,5 – 3 mii de lei.

„Nişte portocale, bombonele și cadouri.
– Cum vă par prețurile anul acesta?
– Aşa şi aşa, dar ce să facem? E sărbătoare şi trebuie, mi-au venit nepoții, trebuie să-i bucurăm cu ceva”.

„Doar un pic mai mărite pentru că am văzut că în supermarketuri am văzut preţuri mai mici un pic”.

„Ca la nepoţei, niște fructe, niște bombonele, un tort ca să-i mângâiem, altfel nu ne permite pensia”.

Menţionăm că, șampania, fără de care nu se trece nicio masă de Revelion, costă în medie de la 40 de lei. Un kilogram de carne de porc la piața din Chișinău costă de la 85 la 130 de lei, carnea de pui se vinde începând cu 45 de lei. Preţul unui kilogram de pește proaspăt la Piaţa Centrală variază între 65 și 300 de lei. Roșiile costă aproximativ 35 de lei kilogramul, castraveții și ardeii ajung la 65 de lei. Mandarinele suculente şi aromate costă 30-35 de lei kilogramul, lămâia – până la 40 de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE