10 C
Chișinău

CSP se va întruni în prima ședință din 2024 pe trei ianuarie: Alegerea noului Procuror General – singurul subiect pe ordinea de zi | VIDEO

Noul Procuror General ar putea fi ales în data de 3 ianuarie, atunci când este planificată o ședință a Consiliului Superior al Procurorilor.

Pe ordinea de zi este doar un singur subiect care se referă la procedurile administrative aferent primei ședințe a CSP.

Amintim că, astăzi este ultima zi în care candidații pentru funcția de procuror general își pot depune dosarele. Potrivit ministrului Justiției, până acum sunt trei persoane care aspiră la acest fotoliu.

Veronica Mihailov-Moraru a declarat că nu cunoaște cine sunt candidații înscriși, dar a precizat că imediat ce va avea loc convocarea noii componențe a CSP, se va pune în discuție și subiectul ce ține de concursul procurorului general.

Amintim că, de peste doi ani, după reținerea lui Alexandr Stoianoglo, Procuratura Generală a avut doar șefi interimari. Ulterior, Stoianoglo a fost demis urmare a unui decret semnat de președintele Maia Sandu, care a declarat că acest lucru a fost făcut având în vedere tergiversarea pronunțării unei decizii de judecată pe constatarea legalității eliberării acestuia din funcție de către CSP, dar și de faptul că autoritățile sunt împinse din urmă de condiționalitățile UE de reformare a justiției, una dintre acestea fiind legată de asigurarea funcției de Procuror General.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul în baza căruia a fost evaluată activitatea lui Alexandr Stoianoglo și în urma căruia acesta a fost demis. Doi dintre magistrați au formulat opinii separate. Este vorba de Liuba Șova și Nicolae Roșca, care a renunțat la funcția de președinte al Curții la scurt timp după emiterea hotărârii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE