Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu recunoaște că în acest an sărăcia în Moldova a crescut. Potrivit lui, în zona rurală circa 40% din copii sunt săraci, iar sistemul de asistență socială din Republica Moldova nu este atât de eficient în lupta cu sărăcia. Totodată, oficialul susține că pensiile în Moldova nu oferă un trai decent pensionarilor.
În cadrul unei conferințe de presă, Alexei Buzu, a vorbit despre cele mai importante realizări ale anului 2023.
Potrivit acestuia, creșterea ocupării forței de muncă, majorarea salariului minim pe țară, combaterea muncii nedeclarate, dar și susținerea financiară a populației vulnerabile sunt printre cele mai majore rezultate obținute. Oficialul a declarat că pe lângă reușite sunt și restanțe.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Sărăcia în R.M persistă. În continuare, avem copii în sărăcie și avem o pensie care chiar dacă acest Guvern a depus efortul pentru a crește pensia minimă și medie, în continuare, pensia din RM nu oferă un trai decent pensionarilor din țara noastră, în continuare avem probleme legate de piața muncii și, de aceea, vreau să reinterez accentul nostru pe reforme structurale. Atâta timp cât noi nu vom fortifica instituțiile noastre, nu vom aduce un management mai bun, nu vom reduce corupția din instituțiile noastre, atâta timp, noi vom avea situații prin care nu vom putea ajuta pe cei mai vulnerabili”.
Ministrul a mai declarat că în zona rurală circa 40% din copii sunt săraci, iar sistemul de asistență socială din Republica Moldova nu este atât de eficient în luptă cu lipsurile.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Sărăcia în RM a crescut. Avem în zona rurală 40% din copii se află în sărăcie, avem persoane vârstnice care se află în sărăcia și am încercat să venim cu mai multe programe de suport. Din păcate, sistemul de sistență socială din Moldova nu este atât de eficient în a reduce sărăcia, în a ajuta familiile care se află în situații de criză să depășească aceste situații”.
Oficialul susține că, pe parcursul anului 2023, au fost efectuate lunar 33 mii de plăți familiilor vulnerabile, dintre acestea peste 35% au fost destinate familiilor care au în componența lor cel puțin o persoană în etate, circa 45% destinate familiilor care au în componența lor cel puțin un copil, iar la peste 73% plata a fost direcționată către mediul rural. Media prestației de ajutor social a fost de circa 1800 lei.