8.2 C
Chișinău

După un an de amânare a ședințelor, Judecătoria Chișinău a menținut decizia CSE de a suspenda licențele pentru 6 posturi TV. Avocat: Această decizie este ilegală și va fi atacată la Curtea de Apel | VIDEO

Judecătoria Chișinău, sectorul Rîșcani din Capitală a menținut decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de a suspenda licențele pentru 6 posturi TV, în decembrie anul trecut, fiind respinsă contestația apărătorilor. Avocatul TV6 Natalya Bayram consideră că decizia este ilegală și o va ataca cu recurs la Curtea de Apel. Reprezentanții puterii nu au comentat deocamdată aceste declarații.

Avocatul Natalia Bayram insistă că decizia CSE a fost luată contrar reglementărilor internaționale şi actelor normative. În opinia sa, conform unor decizii anterioare ale Curții Constituționale, emiterea unui astfel de verdict nu ţine de competența Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

NATALIA BAYRAM, avocat: „În situația dată, această comisie a avut și are dreptul să reglementeze doar situații legate de crize energetice, a refugiaților și așa mai departe. În niciun caz această comisie nu a avut dreptul să înlocuiască Consiliul Audiovizual. Iar ei şi-au preluat rolul acestui organism”.

De asemenea, potrivit avocatului, decizia de suspendare a licenței celor şase posturi TV este absolut nefondată, întrucât Consiliul Audiovizualului niciodată nu le-a sancționat pentru dezinformare.

NATALIA BAYRAM, avocat: „Am oferit suficiente argumente pentru a demonstra că posturile noastre de televiziune nu au avut deloc încălcări și nicio sancțiune pentru dezinformare sau propagandă ori alte asemenea încălcări”.

Natalia Bayram consideră că instanța a luat decizia sub presiunea actualei guvernări, asta pe lângă faptul că reprezentanții acuzării – Guvernului și CSE, nu s-au prezentat niciodată la ședința de judecată.

NATALIA BAYRAM, avocat: „Vom contesta neapărat decizia de astăzi la Curtea de Apel. Și după la cea Supremă. De astăzi deja voi pregăti dosarul pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.

Am solicitat de la purtătorul de cuvânt al Cabinetului de Miniștri, Daniel Vodă, comentarii cu privire la declarațiile avocatului și absenţa reprezentanților acuzării la ședințele de judecată, dar până la editarea materialului n-am primit niciun răspuns.

Nu am putut afla poziția CSE, pentru că nici astăzi reprezentanții Comisiei nu s-au prezentat la ședința de judecată.

Ne-am adresat şi la Judecătoria Chişinău cu sediul la Rîșcani ca să aflăm dacă într-adevăr s-au făcut presiuni asupra completului de judecată, dar acolo ne-au promis că vot reveni cu un răspuns.

Amintim că, în 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepţionale a suspendat pe durata stării de urgenţă licențele de emisie a șase posturi TV: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV. Autoritățile motivau decizia prin protejarea spațiului informațional național și prevenirea riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”.

Șefa Consiliului Audiovizualului, Liliana Viţu, a declarat ulterior că aceste televiziuni „promovează războiul prin ignorare” și reflectă incorect evenimentele din țară.

Acum un an, toate cele şase posturi TV au contestat decizia CSE în instanță, care a comasat cererile într-un singur caz.

Ulterior, cu puțin timp înainte de alegerile locale generale, pe durata stării de urgență au fost suspendate licențele pentru alte şase televiziuni. Este vorba Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 şi Canal 3. Potrivit hotărârii Parlamentului privind declararea stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale este împuternicită să coordoneze activitatea mijloacelor de informare în masă prin combaterea dezinformării, a știrilor false și a discursului de ură.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE