21.6 C
Chișinău

Administrația Spitalului Toma Ciorbă și a Spitalului de Dermatologie, ar putea rămâne fără locuri de muncă. Ala Nemerenco: „Nu avem o conlucrare bună” | VIDEO

Administrația Spitalului de Boli Infecțioase Toma Ciorbă și a Spitalului de Dermatologie, care în curând vor fi comasate într-o singură instituție medicală, ar putea rămâne fără locuri de muncă. Potrivit ministrului Sănătății Ala Nemerenco, reducerea personalului de conducere este cauzată nu numai de procesul de reorganizare, ci și de faptul că Ministerul Sănătății nu a avut „o bună cooperare” cu aceștia. Ministrul a subliniat, încă o dată, că fuziunea instituțiilor medicale nu implică o schimbare a locației lor actuale și a asigurat că, datorită reformei, calitatea serviciilor medicale se va îmbunătăți semnificativ.

Fuziunea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Tom Ciorbă cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile prin absorbție înseamnă management comun și numirea unui singur director, care nu va fi selectat dintre actualii șefi ai celor două instituții.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco a anunțat despre aceasta astăzi într-o conferință de presă, subliniind că optimizarea nu-i va afecta pe lucrătorii sanitari obișnuiți.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: „În procesul de fuzionare lucrătorii medicali nu vor fi eliberați doar fiecare din ei semnează un contract adițional deoarece este schimbată denumirea. Atunci când două instituții se transformă în una nu mai există doi directori, patru vece directori și așa mai departe. Și această se referă la administrație. Administrație care inclusiv a obligat lucrătorii să meargă în marșuri. Eu cândva mai târziu mai multe paranteze la acest aspect deoarece a fost o influiență și manipulare politică crasă. dar o lasăm pe seama celor care le place foarte mult se critice. Nu va fi selectat unul din actuali. Nu avem o conlucrare bună. Este suficient?”.

Am contactat serviciul de presă al Ministerului Sănătății pentru a afla cum va fi selectată conducerea noii instituții medicale și de ce ministrul este deja convins că actualii șefi de spitale care vor fi reformate nu au nicio șansă să facă parte din administrație.

Mai mult, ne-am interesat ce stă la baza afirmațiilor Alei Nemerenco că actualii șefi ai acestor spitale și-au forțat subalternii să meargă la marșuri de protest. Un răspuns ni s-a promis mai târziu.

Am cerut comentarii și directorului Spitalului Toma Ciorbă, Sergiu Vasilița, însă acesta nu ne-a raspuns la telefon.

Anterior, administrația Spitalul de Boli Dermatologice a refuzat să discute cu echipa noastră de filmare despre subiectul reformei, dar de data aceasta nu ne-au răspuns la apeluri.

Ministrul Sănătății a spus că anul trecut investițiile în infrastructură, echipamente și renovari la Spitalul Toma Ciorba s-au ridicat la peste 5 milioane de lei, iar pentru Spitalul de Boli Dermatologice și Infecțioase din Codru au fost alocate peste 2 milioane de lei. A

la Nemerenco a menționat că după reorganizare, investițiile vor crește, inclusiv datorită fondurilor internaționale. Ea a spus că în primul rând va fi achiziționat un laborator modern pentru Spitalul Toma Ciorbă, iar apoi vor fi dotate secții de terapie intensivă și pediatrie, care acum acolo nu sunt. Ministrul Sănătății a menționat că investițiile vor fi făcute ținând cont de faptul că blocurile Spitalului Toma Ciorba aparțin patrimoniului cultural al țării.

Amintim, cu o zi înainte, guvernul a aprobat un proiect de hotărâre care prevede fuziunea Spitalului Toma Ciorbă cu Spitalul de Boli Dermatologice și Infecțioase. Documentul a fost adoptat în ciuda faptului că în ultimele săptămâni, sindicatele și lucrătorii din ambele instituții medicale au emis o declarație comună de dezacord și au susținut mai multe proteste. Aceștia au declarat la manifestații că guvernul vrea să lichideze cele două spitale.

Autoritățile au spus că nu există astfel de planuri. Guvernul a spus că, după reorganizare, în 15 zile va fi creată o comisie pentru transferul proprietății, iar procesul ar trebui finalizat în 30 de zile.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE