4.4 C
Chișinău

29 decembrie – ultima zi în care candidații pentru funcția de procuror general își pot depune dosarele. Ministrul Justiției: „În total au fost depuse trei dosare” | VIDEO

Vineri, 29 decembrie, este ultima zi în care candidații pentru funcția de procuror general își pot depune dosarele. Potrivit ministrului Justiției, până acum, trei candidați aspiră la acest fotoliu.

Ministrul Justiției susține că nu cunoaște cine sunt candidații înscriși în concursul pentru funcția de procuror general.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: „Se cunoaște că în total au fost depuse trei dosare. Urmează până pe 29 să vedem numărul final de aplicanți la funcția de Procuror General. În zilele următoare va avea loc convocarea noii componențe a CSP și a membrilor de drept și posibil pe 2 sau 3 ianuarie va avea loc această ședință unde va începe lucru. Și vom pune în discuție și subiectul de ține de concursul procurorului general”.

Potrivit ministrului, toate dosarele depuse vor fi verificate, iar cele care nu vor corespunde, vor fi transmise Comisiei de vetting.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: „Candidații la funcția de procuror general la fel trec prin procedura de evaluare extraordinară, sarcina care îi va reveni Comisiei nr.3, care a fost constituită acum 2-3 săptămâni de Parlament”.

Conform Legii cu privire la procuratură, candidatul la funcția de procuror general este selectat pe bază de concurs public, organizat de CSP, care cuprinde două etape: preselecția candidaților în baza dosarelor depuse și interviul susținut în fața Consiliului Superior al Procurorilor.

Termenul limită pentru depunerea dosarelor a fost data de 22 noiembrie însă acesta a fost prelungit după ce la CSP au fost înregistrate doar două dosare. La această funcție a pretins avocatul Ilie Rotaru și procurorul Igor Demciucin.

Amintim că, de peste doi ani, după reținerea lui Alexandr Stoianoglo, Procuratura Generală a avut doar șefi interimari. Ulterior, Stoianoglo a fost demis urmare a unui decret semnat de președintele Maia Sandu, care a declarat că acest lucru a fost făcut având în vedere tergiversarea pronunțării unei decizii de judecată pe constatarea legalității eliberării acestuia din funcție de către CSP, dar și de faptul că autoritățile sunt împinse din urmă de condiționalitățile UE de reformare a justiției, una dintre acestea fiind legată de asigurarea funcției de Procuror General.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul în baza căruia a fost evaluată activitatea lui Alexandr Stoianoglo și în urma căruia acesta a fost demis. Doi dintre magistrați au formulat opinii separate. Este vorba de Liuba Șova și Nicolae Roșca, care a renunțat la funcția de președinte al Curții la scurt timp după emiterea hotărârii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE