11.2 C
Chișinău

Slusari dă de pământ cu ministrul Alaiba: Este rupt de realitate și axat pe obiective care nu pot salva economia

În lumina recentelor declarații și acțiuni ale actualului ministru al economiei, Dumitru Alaiba, mulți experți și lideri de opinie, printre care și fostul deputat Alexandr Slusari, susțin că Republica Moldova are nevoie de o schimbare urgentă la conducerea Ministerului Economiei, scrie Bani.MD.

Slusari a subliniat că actualul ministru pare să fie „rupt de realitate” și să se concentreze pe obiective care nu contribuie eficient la salvarea economiei țării. O critică majoră adusă lui Alaiba a fost legată de declarația sa cu privire la creșterea economică a Moldovei în 2023, care a fost pusă sub semnul întrebării, dat fiind că PIB-ul a înregistrat o scădere în primele nouă luni ale anului.

„Eu am așteptat să aud de la Dumitru Alaiba măsurile pentru rezolvarea problemei deficitului imens al balanței comerciale, la care importuri aproape cu 2,5 ori depășesc exporturi (dintre care, apropo, peste 30 % este marfa reexportată). Cum ar trebuie să fie stimulați și promovați producătorii autohtoni în dezvoltare și creare a locurilor noi de muncă aici acasă. Am vrut să cunosc cum contribuie ministerul la demonopolizarea economiei și de ce așa și rămâne mort Consiliul Concurenței, condus de persoana, promovată de Dumitru Alaiba. După aproape trei ani de guvernare ce nu vă ajunge în combaterea abuzurilor și acordurilor de cartel pe piețele Moldovei ? Poate nu aveți voturi suficiente în Parlament pentru a modifica legislația ? Poate vă temeți de Vaja Jhashi, căci are 4 cetățenii și dublă identitate”, se întreabă retoric Slusari.

Comparând situația cu cea din România, unde economia a crescut cu 2,2%, Slusari a evidențiat necesitatea unei creșteri anuale a PIB-ului moldovean de 8-10% timp de 10 ani pentru a depăși dificultățile actuale.

Fostul deputat a subliniat, de asemenea, că așteptările sale față de Alaiba au rămas nesatisfăcute în ceea ce privește măsurile pentru rezolvarea deficitului imens al balanței comerciale, stimularea producătorilor autohtoni și combaterea practicilor neloiale comerciale ale supermarketurilor.

Întrebările adresate de Slusari au vizat și ineficiența Consiliului Concurenței condus de Alaiba în combaterea abuzurilor și acordurilor de cartel. În plus, a subliniat că modificările aduse legislației privind relațiile dintre supermarketuri și furnizorii de produse agroalimentare nu au avut impactul scontat, ceea ce a generat o situație în care producătorii continuă să fie afectați de cererile exagerate ale marilor retaileri.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE