8.2 C
Chișinău

Criză de procurori în R. Moldova! CSP nu a organizat de trei ani concursuri de suplimentare a locurilor vacante

Avem criză de procurori în Republica Moldova. În prezent, sunt peste 120 de posturi vacante, cele mai multe dintre ele – în procuraturile teritoriale. Salariul mic şi volumul mare de lucru sunt printre motivele care îi fac pe absolvenţii de la Drept să refuze ofertele de angajare. În același timp, nici Consiliul Superior al Procurorilor nu se grăbește să rezolve această problemă. În ultimii ani nu au fost organizate concursuri pentru suplimentarea funcţiilor de procuror, deşi sunt tot mai mulţi candidaţi, scrie Ziua.MD.

Cea mai mare criză de procurori e în procuraturile teritoriale din Ungheni, Cantemir, Anenii Noi, Nisporeni şi Hânceşti. Deşi există peste 100 de locuri vacante de procurori, Consiliul Superior al Procurorilor nu a mai organizat de aproape trei ani un concus pentru ocuparea acestor funcţii.

„Avem înregistrate persoane în registru, absolvenţi ai Institutului Naţional a Justiţiei în 2020, şi până în ziua de azi asteaptă repartizarea şi numirea în funcţie de procuror. La ziua de azi, avem practic 150 de persoane care aşteaptă numirea în funcţie de procuror, atât din cadrul absolvenţilor Institutului Naţional de Justiţie, cât şi cei care au susţinut examenul în baza vechimii”, a declarat adjunctul procurorului general interimar, Igor Demciucin.

Iar reprezentanţii Consiliului Superior al Procurorilor vin cu o explicaţie cel puţin bizară – ei susţin că au dat startul concursurilor de angajare, însă acestea nu au fost finalizate.

„Pe proiectele agendei sau pe unele din agendele Consiliului Superior al Procurorilor este aşa un subiect: stabilirea calendarului şi anume pentru concursurile care au fost demarate, să le putem stabili într-adevăr pentru fiecare dintre şedinţe. Le luăm la rând ca să le putem finisa”, a declarat pentru TVR Moldova preşedintele CSP, Angela Motuzoc.

Potrivit Ministerului Justiţiei, în 2024, salariile procurorilor care au promovat evaluarea externă ar putea fi majorate cu 20 la sută. În prezent, un procuror începător primeşte un salariu de până la 16 mii de lei şi poate ajunge la puţin peste 18 mii de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE