6.2 C
Chișinău

Alexandr Stoianoglo, cu acuzații grave în adresa autorităților: „Toate dosarele penale pornite impotriva mea au fost inventate în baza unor pseudo investigații jurnalistice” | VIDEO

La şedința de judecată în cazul acordării ilegale a indemnizației unuia dintre foștii săi subalterni, ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat în ultimul cuvânt că toate dosarele deschise împotriva lui au fost fabricate pe baza pseudo-investigațiilor jurnalistice și abuzurilor acuzatorilor. Potrivit lui Stoianoglo, cazurile au fost iniţiate la comanda autorităților, care au vrut să-l destituie din funcție ca să-și subordoneze Procuratura. La rândul său, Procuratura Generală a respins acuzațiile.

ALEXANDR STOIANOGLO, fost procuror general: „Subordonarea Procuraturii de către politicieni s-a încheiat trimfator cu fabricarea dosarelor penale datorită abuzului evident a unor procurori loiali politicienilor aflați la guvernare și dezmățului acțiunilor acestora, ceea ce constituie fărădelege întrun stat care se pretinde democratic și aspiră la integrarea europeană. Pentru prima dată în istoria țării noastre democratice împotriva procurorului general aflat în exercițiul funcțiunii au fot pornite dosare care nu au anologie nici în practică organelor a urmăririi penale și nici în practică instanțiilor de judecată. Toate dosarele penale pornite impotriva mea au fost pur și simplu inventate în baza unor pseudo ivestigații jurnalistice și datorită acțiunilor abuzive ale procurorilor care și anterior au contrubuit la capturarea procuraturii”.

PETRU IARMALIUC, procuror: „În cazul care în privința unui procuror este parvenită o urmărire penală nu se permite să fie achitate indemnizație de eliberare din muncă. Domnu Stoianoglo cunoștea acest fapt. Și dl Stoianoglo din cunoștința de cauză depășind atribuțiile de seviciu a comis aceste acte și a dispus achitarea sumei. Banii au fost restituiți ca urmare apariției în public acestor acțiuni ilegale în anul 2021”.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale a respins categoric acuzațiile aduse de Stoianoglo.

„Procuratura își exercită atribuțiile în strictă conformitate cu prevederile legale, fără a admite careva imixtiuni”, a declarat Violina Moraru pentru Canal 5.

Purtătoarea de cuvânt a fracțiunii parlamentare PAS, Adriana Vlas, a refuzat să comenteze.

Dosarul privind depăşirea atribuţiilor de serviciu de către Stoianoglo la acordarea unei indemnizații de peste 163 de mii de lei fostului șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă la plecarea din sistem, a fost inițiat în ianuarie 2020. Procurorii au cerut opt ani de închisoare pentru Stoianoglo.

Următoarea ședință a Judecătoriei Buiucani este planificată pentru 28 februarie. Atunci este așteptat verdictul.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE